Kdo doma vyhrabe tuhle obyčejnou věc z dob bolševika, má vystaráno. Obdrží 1 milion korun, Češi to ale vůbec netuší

Nemálo lidí sní o tom, že se jednou stanou boháči. A je poměrně překvapivé, že pro spoustu z nich to stále znamená dosáhnout na volnou částku ve výši nějakého 1 milionu korun, ačkoliv to už dnes zdaleka nejsou takové peníze jako třeba ještě před dvaceti lety, kdy to ale bylo zároveň o poznání složitější na takovou sumu vyšplhat.

Někde se vám to válí doma

Jednoduché to však není ani dnes, pokud se bavíme o tom, že by bylo třeba si to vydělat prací. Málokdo si však uvědomuje, že existuje celá řada zkratek a může být mimořádně snadné takovéto peníze získat. Stačí se totiž jen zamyslet nad tím, zda náhodou doma nemáte něco vzácného.

Ve váš prospěch v tomto ohledu bude hrát skutečnost, že za vzácné se dnes považuje kdeco, jelikož sběratelů nejrůznějších věcí přibývá. Nejkrásnější na tom je, že k tomu, abyste se stali milionáři, stačilo před pár desítkami let někde něco pohodit, případně si to nechat namísto toho, abyste to vyhodili do koše. Pakliže to teď vyštracháte, můžete si poděkovat, jelikož dostanete slušně zaplaceno.

V tomto případě je řeč především o takzvaných tuzexových poukázkách, což byla za “dob bolševika” velká vzácnost, o kterou usilovali. Jakmile se však změnil režim a systém tuzexů přestal fungovat, staly se z těchto bonů bezcenné papírky. Jenže netrvalo dlouho a dnes výrazně nabývají na hodnotě. Doslova každým rokem jsou dražší a dražší, jelikož je sběratelé skupují.

Nejsou to jen vzpomínky

Tuzexové poukázky vyvolávají nejrůznější vzpomínky. Právě za ně bylo možné nakupovat západní zboží, po kterém všichni bažili. Pojil se s nimi také fenomén takzvaných veksláků, kteří s nimi pokoutně a pro občany nevýhodně obchodovali. Když potom nějaký ten bon zajistili příbuzní z ciziny, bylo to velké pozdvižení.

Mnozí se ale po revoluci bonů znechuceně zbavovali, v čemž udělali obrovskou chybu. Pakliže je máte stále doma, můžete je velmi jednoduše zpeněžit. Kupříkladu tuzexová poukázka o hodnotě 50 haléřů se v nedávné aukci vydražila za 1,26 milionu Kč. Sběratelskou hodnotu však mají i další poukázky.

Čtěte také: Češi používají nákupní vozík v obchodě špatně. Vůbec netuší, jakou má skrytou funkci

Pakliže tyto relikvie nedávné minulosti doma najdete, rozhodně se jich nezbavujte. Naopak stojí za to vyhledat odborníka, který vám s nimi poradí a řekne, jak na nich co možná nejvíce vydělat. Můžete si je ale také ještě nechat a spekulovat na to, že jejich hodnota dále poroste, což je více než pravděpodobné.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav
Stanislav
5 měsíců

Kde najdu odborníka na případný prodej poukázky a kdo určí hodnotu poukázky

David
David
5 měsíců

Tomu nevěřím

Jan Parák
Jan Parák
5 měsíců

Dobry den, muzete mi prosim zaslat link, kde se provedla drazba za tu uvedenou castku 1,2 milionu Kc. Pripada mi to az neuveritelne… Dekuji, s pozdravem JP