Dunajské vlny jsou úžasným receptem z dob bolševika. Udělejte si ho i dnes, je to snadné a rychlé

Znáte dunajské vlny? Teď nemáme na mysli stav na řece našich jižních sousedů za větrného počasí. Dunajské vlny nebo také Sněhurčin dort je i úžasný moučník, na který se možná trochu pozapomnělo. A to se u nás pekl po mnoho generací. Vanilkový krém, šťavnaté višně a čokoláda, ze kterých se skládá, je totiž kombinace, které se dá jen stěží odolat.

Postup není složitý

Ze 400 ml mléka odeberte část a v ní rozmíchejte 1 vanilkový prášek, aby se netvořily hrudky. Zbylé mléko zahřejte, rozpusťte v něm lžíci cukru a smíchejte s vytvořeným pudinkem. Vzniklou kaši přelijte do misky a přikryjte folií, aby se na povrchu neutvořil škraloup.

Vyšlehejte 3 vejce se 175 g cukru a pomalu přidávejte 175 ml oleje. Následně opatrně přisypávejte 350 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva spolu se 175 ml mléka. Když vytvoříte hladké těsto, rozdělte ho na 2 poloviny a jednu rozetřete na menší plech vyložený pečicím papírem. Do té druhé přidejte 1 lžíci kakaa a 1 lžíci mléka a opatrně ji rozetřete na spodní světlou část. Teď na těsto naskládejte vypeckované okapané višně z jedné sklenice. Tím, jak se budou směsí propadat, vytvoří právě ty vlny, po kterých dostal moučník své jméno. Plech vložte do trouby rozehřáté na 180 °C, pečte asi 25 minut a nechejte vychladnout.

Foto: Albert

Čokoládový krém

Mezitím vyšlehejte 250 g změklého másla s připraveným pudinkem a vanilkovým cukrem, přidat můžete i pár kapek mandlového aroma. Tento krém natřete na upečené a vychladlé těsto. Nakonec rozpusťte 200 g čokolády ve vodní lázni, do ní přidejte 2 lžíce nutelly a 1 lžíci oleje. Čokoládový krém vymíchejte do hladka, natřete na moučník a dejte do lednice vychladnout.

Pokud byste neměli nebo nesehnali višně, nahradit je samozřejmě můžete i jiným ovocem, ale pikantní višně moučníku dodají neopakovatelnou chuť.

youtube

Foto: Česká televize

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments