Kdo by to byl řekl, že v 21. století budeme mít problém sehnat do kuchyně nádobí, které pro náš organismus nepředstavuje nebezpečí? Věda postupuje a my se dozvídáme, že spoustu pánví a hrnců, na kterých vaříme, je vyrobeno z materiálů, které škodí našemu zdraví. Jak si který materiál stojí?
Měď
Měděné nádobí sice dobře vede teplo, nicméně vaření na něm se nám může stát osudným. Měď se do jídla dostává v takovém množství, které překračuje hranici bezpečné konzumace.
Teflon
Vysoce oblíben pro svou nepřilnavost, dobře se čistí, člověk spotřebuje méně tuku, cena také příznivá, ale skutečně je teflon tak nevinný, jak se zdá? Bohužel. Teflon má souvislost s onemocněním štítné žlázy, poškozením plic, jater, ledvin, snížením imunity a schopnosti reprodukce. Dokonce může působit rakovinotvorně. Pokud vaříme na teflonu při vysokých teplotách, uvolňuje se teflon do jídla.
Hliník
Jsou levné, lehké, …ALE! Při vaření na hliníku se do jídla celkem snadno dostanou usazeniny hliníku. Když už na hliník nedáte dopustit, určitě si pořiďte nádobí vyrobené z eloxovaného hliníku. Čistí se ještě snadněji, nevylučuje hliník a do určité míry zajistí i nepřilnavost.
Keramika
Toto nádobí ve skutečnosti není celé z keramiky. Hrnce a pánve jsou vyrobeny z kovu a potaženy nejčastěji silikonem, dno je pak keramické. Keramické nádobí nevede teplo rovnoměrně po celé ploše, navíc se musí čistit ručně. Kvalitní keramické nádobí nebezpečné není, ale bohužel existuje spousta levnějších, méně kvalitních kousků, které po nějaké době začnou do jídla uvolňovat olovo. Na to pozor.
Nerezová ocel
Nerezová ocel je slitina obsahující železo, chrom a nikl. Nádobí z ní vyrobené je odolné vůči rzi a korozi. Rovnoměrně distribuuje teplo, snadno se čistí a pořizovací cena není šíleně vysoká. Vaření na nerezové oceli vašemu zdraví neublíží.
Litina
Velmi odolný materiál s nepřilnavými vlastnostmi. U litiny se můžete spolehnout, že vydrží, jen je třeba počítat s vyšší pořizovací cenou a specifickými požadavky na její čištění. V malé míře litina uvolňuje železo, což ale nemusí být nutně špatně.
Až budete pořizovat nové nádobí do kuchyně, zaměřte se na to, abyste vybrali hrnce a pánve, které neohrožují vaše zdraví.
Foto: Shutterstock
A co smalt?