Studentské langoše. Fantastická večeře, kterou oceníte, když nemáte peníze

Máte chuť připravit si k večeři něco speciálního, ale prázdnotou vám zeje jak lednička, tak peněženka? V tom případě musíte vyzkoušet tzv. studentské rychlolangoše. Stačí pár surovin a pochoutka je na světě.

Co budeme potřebovat?

Množství surovin přizpůsobíme počtu lidí, kteří budou jíst.

  • housky
  • vejce
  • olej
  • kečup
  • česnek
  • sýr
  • sůl

Langoše z housky

Vejce rozklepneme, rozšleháme a osolíme. Necháme na pánvi rozpálit olej. Housky rozpůlíme a v rozšlehaném vajíčku je namočíme. Na rozpáleném oleji smažíme rychle z obou stran. V misce smícháme kečup, rozmačkaný česnek, případně trochu přisolíme. Teplé langoše potíráme kečupovou směsí a posypeme strouhaným sýrem.

Recept na klasické langoše

Pokud se vám sbíhají sliny na opravdové, klasické langoše, ale nikde v okolí je zrovna neprodávají, připravte si je doma.

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru
  • 1 kostička droždí

Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme vzejít, stačí 5 minut v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. To potrvá zhruba 3-5 minut. Můžete těsto vypracovat i ručně, ale zabere vám to déle. Těsto necháme půl hodinky kynout.

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme dalších 10 minut vykynout. Na pánvi rozpálíme olej (vyšší vrstvu), ideálně použijeme fritézu. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran, ať je langoš dostatečně velký a smažíme na oleji dozlatova. Langoše pokládáme na savý papír, abychom je zbavili přebytečného tuku. Dochutíme požadovanými surovinami. Použít můžeme sýr, česnek, šunku, kečup, tatarku nebo třeba marmeládu či nutellu.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments