Máte chuť připravit si k večeři něco speciálního, ale prázdnotou vám zeje jak lednička, tak peněženka? V tom případě musíte vyzkoušet tzv. studentské rychlolangoše. Stačí pár surovin a pochoutka je na světě.
Co budeme potřebovat?
Množství surovin přizpůsobíme počtu lidí, kteří budou jíst.
- housky
- vejce
- olej
- kečup
- česnek
- sýr
- sůl
Langoše z housky
Vejce rozklepneme, rozšleháme a osolíme. Necháme na pánvi rozpálit olej. Housky rozpůlíme a v rozšlehaném vajíčku je namočíme. Na rozpáleném oleji smažíme rychle z obou stran. V misce smícháme kečup, rozmačkaný česnek, případně trochu přisolíme. Teplé langoše potíráme kečupovou směsí a posypeme strouhaným sýrem.
Recept na klasické langoše
Pokud se vám sbíhají sliny na opravdové, klasické langoše, ale nikde v okolí je zrovna neprodávají, připravte si je doma.
- 500 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky cukru
- 1 kostička droždí
Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme vzejít, stačí 5 minut v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. To potrvá zhruba 3-5 minut. Můžete těsto vypracovat i ručně, ale zabere vám to déle. Těsto necháme půl hodinky kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme dalších 10 minut vykynout. Na pánvi rozpálíme olej (vyšší vrstvu), ideálně použijeme fritézu. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran, ať je langoš dostatečně velký a smažíme na oleji dozlatova. Langoše pokládáme na savý papír, abychom je zbavili přebytečného tuku. Dochutíme požadovanými surovinami. Použít můžeme sýr, česnek, šunku, kečup, tatarku nebo třeba marmeládu či nutellu.
Foto: Shutterstock