Pečené kuře, jak ho dělal Josef Lada. Venkovský styl přípravu mu dá jedinečnou chuť

Z obrázků Josefa Lady na nás dýchá atmosféra venkovské pohody, klidu a časů dávno minulých. Pokud stejnou fantazii chcete zažít i na talíři, tak si musíte připravit kuře na venkovský způsob, přesně jako z obrázků Josefa Lady.

Co budeme potřebovat?

  • celé kuře
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, pepř, kmín, majoránku
  • šálek kuřecího vývaru

Kuře na venkovský způsob?

Mrkve oloupeme a pokrájíme na kostičky, cibule na širší kolečka a stroužky česneku rozmáčkneme čepelí nože a nahrubo pokrájíme. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Marinádu vytvoříme tak, že v míse smícháme koření (sůl, pepř, kmín, majoránku) s trochou oleje. V pekáči dáme do trouby na chvíli rozehřát trochu sádla. Kuře opláchneme, očistíme a osušíme.

Do pekáče s rozpuštěným sádlem vložíme česnek, cibuli, mrkev a kuře, které ze všech stran potřeme marinádou. Kuře přibližně do výšky 5 cm podlijeme vývarem. Pekáč zakryjeme a pečeme cca hodinu. Poté kuře zkontrolujeme, podlijeme a dopékáme dalších 30 minut. Na posledních 10 minut pekáč odkryjeme, abychom docílili křupavé kůžičky.

Podáváme s brambory, šťouchanými brambory, bramborovou kaší nebo hranolkami, i když ty Josef Lada určitě neznal.

Něco málo o Josefu Ladovi

Syn ševce, nejmladší ze čtyř sourozenců. Na knjep svého otce malý Josífek v prvním roce života nešťastně upadl, proto přestal vidět na pravé oko. Miloval lidové písně. Za mlada se učil na malíře pokojů, nicméně tato práce pro něj byla příliš namáhavá. Dost dlouhou chvíli mu trvalo, než se jako ilustrátor prosadil. Nejvíce ho proslavily ilustrace Haškovy knihy Osudy dobrého vojáka Švejka a kresby k dětským knihám. Po Ladovi je dokonce pojmenován vlak, který jezdí z Prahy do Českých Budějovic, a také asteroid 17625.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments