Do Česka přišlo prudce závadné ovoce. Všichni ho kupovali. Nesmíte ho ale sníst, jinak to pořádně slíznete

Zákazníci v českých obchodech už se bojí koupit pomalu cokoliv. Největší problémy jsou v poslední době s masem, které tuzemské řetězce objednávají kdoví odkud a kvalita tomu také odpovídá. Každou chvíli je tu nějaké hlášení o závadnosti. Jenže aby toho nebylo máslo, začínají být potíže také s dovozem ovoce, na které se Státní zemědělská a potravinářská inspekce teď zaměřila. A ukazuje se, že často obsahuje nepovolené látky, případně jsou obsaženy v nadlimitním množství.

Je to velký problém

Česká republika se zase jednou vyznamenala a dostála pověsti takzvané popelnice Evropy, kam se vyveze všechno, co by se jinde neprodalo. Velkého selhání se tentokrát dopustil obchodní řetězec Tesco, který prodával těžko uvěřitelné ovoce. Pakliže byste ho konzumovali, mohli byste si přivodit skutečně závažné potíže. Stačil by přitom klidně jeden sáček.

Nešlo totiž o čerstvé, nýbrž sušené ovoce, jak upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Konkrétně potom sušené meruňky, které se prodávaly v Tescu pod jeho privátní značkou. Tento produkt patří mezi velmi oblíbené a lidé ho rádi zobou jako zdravou pochoutku, případně ho dávají dětem. V tomto případě by si ale mohli pořádně zavařit.

U všech kontrolovaných balení byl na plodech patrný výskyt drobných bílých živých škůdců. Potravina zapáchala po kažení,” uvedla SZPI s důrazem na to, aby daný produkt nikdo v žádném případě nekonzumoval. Zasaženy byly pravděpodobně skutečně všechny, tudíž k pochybení zřejmě došlo už při výrobě.

Takto prodávalo Tesco oblíbený produkt sušené meruňky. / Foto: Potraviny na pranýři

Koho by to napadlo?

Samozřejmě se můžete právem ptát, jak je možné, že si toho nikdo v obchodě nevšiml a toto ovoce vyskladnil do regálů, kde si ho zákazníci vesele kupovali. Málokoho pochopitelně napadne, že by s ním mělo být něco špatně. Otevřou si ho třeba v přítmí u televize a začnou pojídat. Ničeho si tedy nevšimnou.

Čtěte také: Vozí sem otrávené maso z Ukrajiny. V českých obchodech ho poznáte podle drobného detailu. Hlavně si ho nekupte

Konkrétní název produktu zní Tesco Apricots – Meruňky vypeckované v balení 200 gramů, přičemž datum spotřeby je do května roku 2024. Šarže je označena číslem L231232V082, ale zákazníci by si měli dávat pozor i na další série, případně i jiné sušené ovoce, když teď vědí, jak to může dopadnout.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
4 měsíců

Všichni ho kupovali no já třeba ne

Josef
Josef
4 měsíců

Od čeho máme potravinářský inspekce, u nás se pustí kde co?

Last edited 4 měsíců by Josef
Janča
Janča
4 měsíců

….odkud byly meruňky dovezený?

NELEN Nel
NELEN Nel
4 měsíců

To tu už bylo. Trochu se opakujete

Pavel
Pavel
4 měsíců

To už tady bylo.