Velká česká banka náhle zkrachovala. Lidé musí okamžitě udělat důležitou věc, jinak přijdou o úspory

Když zkrachuje banka, je to vždy kolosální průšvih. Najednou jsou totiž vklady klientů, obvykle drobných střadatelů, v ohrožení. Jistě, funguje tu Garanční fond pojištění vkladů, který peníze do určité výše vyplatí, ale v případě celoživotních úspor, případně jiných situací, to nestačí. Uvíznout totiž mohou nejrůznější zástavy používané při prodeji nemovitosti nebo třeba dědictví.

Všechno se to seběhlo rychle

Proto i jen pouhé spekulace o krachu určité banky mohou nadělat obrovskou banku a vyvolat takzvané sebenaplňující se proroctví. Přesně to se stalo v případě Sberbank, která před dvěma lety zkrachovala náhle během dvou dnů, a to aniž by měla jakékoliv finanční problémy. Pouze se jen začalo pochybovat o jejím stavu, přičemž později se ukázalo, že neprávem.

Lidé okamžitě vyrazili na pobočky, kde se vytvořily obrovské fronty. Už toho ale mnoho nezmohli. Žádná banka nemá k dispozici tolik volné hotovosti, aby uspokojila neklidné klienty, kteří chtějí vybrat všechny své peníze. A tak to skončilo opravdu nepěkným krachem.

Nějaké peníze byly vyplaceny garančním fondem, ale na zbytek se čekalo dlouhé dva roky. Teď se konečně začal vyplácet i zbytek, což dokazuje, že Sberbank byla skutečně v dobré kondici. Jenže od momentu krachu banky uplynula už určitá doba a spousta lidí už to vzdala, případně zapomněla.

Visí tam miliardy korun

Teď jim hrozí, že si peníze nevyzvednou a přijdou o ně. Lhůta pro výběr vkladů totiž už běží přes dva měsíce a spousta klientů si prostředky stále nevyzvedla. Poslední šanci mají přitom do 14. června. Potom už bude výplata výrazně obtížnější.

Zatím o ni mohou požádat na kterékoliv pobočce Komerční banky a v případě částek do 100 tisíc korun tak mohou učinit dokonce i prostřednictvím internetu. Přibližně 7 tisíc věřitelů si své peníze stále nevyzvedlo, což jsou v součtu miliardy korun. Byla by jistě škoda nechat peníze propadnout.

Čtěte také: Češi musí okamžitě běžet do své banky. Kdo si tam v roce 2024 nevyřídí novinku, seberou mu balík peněz

Aktuálně se přitom zdá, že bankovní systém v České republice je ve velmi dobré kondici. Banky se postupem času opět konsolidují, takže ubývá těch menších a náchylnějších na otřesy. Velké banky jsou potom takzvaně systémové a stát si nemůže dovolit jejich kolaps, takže by je v případě jakéhokoliv problému zachránil.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Pavel
3 měsíců

To už je fakt trapné. Jak flašinet.Tato zpráva je tady asi už popáté v krátké době.