Vajíčková pomazánka je v české kuchyni neodmyslitelně zakotvená. Kdo se s ní náhodou neseznámil doma, měl to štěstí ve školce. Receptů na vajíčkové pomazánky existuje celá řada. Vy si s námi můžete zkusit připravit vaječnou pomazánku s taveňákem, avokádem nebo klasiku podle Ládi Hrušky.
Vajíčková pomazánka s taveným sýrem
- 7 vajec
- 100 g másla
- 5 trojúhelníčků taveného sýra
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička dijonské hořčice
- 50 g kopru
- sůl
- bílý pepř
- jarní cibulka
- pažitka
Vajíčka uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V míse utřeme máslo s taveným sýrem. Přidáme majonézu, obě hořčice a najemno nasekaný kopr. Dochutíme solí a bílým pepřem. Do pomazánky jemně vmícháme vajíčka. Ozdobíme pažitkou nebo najemno nakrájenou jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Vajíčková pomazánka s avokádem
Pokud chcete vyzkoušet tak trochu exotiku, vajíčkovou pomazánku, jak ji neznáte, utíkejte koupit avokádo a pusťte se do receptu.
- 4 vejce
- 2 menší zralá avokáda
- 1/3 papriky
- 1 lžička citronové šťávy
- pažitka
- sůl a pepř
- chilli vločky
Vejce uvaříme, vychladíme, oloupeme a rozkrojíme napůl. Žloutky opatrně vyjmeme a vložíme do mixéru. Přihodíme k nim také oloupaná avokáda, citronovou šťávu, sůl a pepř. Rozmixujeme dohladka. Vaječné bílky a papriku nakrájíme na kostičky. Rozmixovanou směs společně s bílky a paprikou smícháme a přidáme nasekanou pažitku. Podle chuti ještě můžeme dosolit nebo dopepřit. Podáváme s pečivem, kdo chce, posype chilli vločkami.
Vajíčková pomazánka Ládi Hrušky
Kdo naopak touží po úplně obyčejné české klasice, musí sáhnout po receptu Ládi Hrušky.
- 2 vejce uvařená natvrdo
- kelímek sýru Cottage
- 1 lžíce hořčice
- ½ cibule
- sůl a pepř
- řeřicha a pažitka
Sýr vyklopíme do misky a přistrouháme k němu oloupaná vejce uvařená natvrdo. Přidáme hořčici a najemno pokrájenou cibulku. Osolíme, opepříme, a nakonec ozdobíme posekanými bylinkami.
Foto: Shutterstock