Co je zásadně nutné přidat do míchaných vajec, ale Češi to netuší. Pohlreich už to musel říct hlasitě

Míchaná vejce jsou jedním z nejoblíbenějších snídaňových pokrmů, ale i tato jednoduchá jídla mohou skrývat tajemství, která je promění v gurmánský zážitek. Zdeněk Pohlreich, známý český šéfkuchař, odhalil trik, který mnoho lidí nezná a který dokáže zlepšit jejich přípravu.

Tajemství dokonalých míchaných vajec

Podle Pohlreicha je klíčem k perfektním míchaným vejcím použití másla a smetany. Tato kombinace nejenže zlepší chuť vajec, ale také jim dodá krémovou a jemnou texturu. Co je však důležité, Pohlreich míchaná vejce nepřipravuje na pánvi, ale používá hrnec ve vodní lázni.

Příprava krok za krokem

Příprava vodní lázně: Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Poté snižte teplotu, aby voda jen jemně bublala.

Rozšlehejte vejce: Do misky rozklepněte vajíčka a přidejte smetanu. Na každé dvě vejce použijte asi jednu lžíci smetany. Vejce a smetanu důkladně promíchejte, dokud se dobře nespojí.

Vaření ve vodní lázni: Misku s vejci postavte do hrnce s vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo vody. Pomalu míchejte vajíčka, aby se rovnoměrně vařila a zůstala krémová. Tento postup zabraňuje přehřátí vajec a zajišťuje jejich jemnost.

Dochucení: Jakmile jsou vajíčka téměř hotová, přidejte kousek másla a pokračujte v míchání, dokud se máslo nerozpustí a nepropojí s vejci. Nakonec vajíčka osolte a opepřete podle chuti.

Bylinky a podávání: Nakonec přidejte nasekané čerstvé bylinky, jako je pažitka nebo petrželka, které dodají vejcím svěží chuť. Jemně promíchejte a ihned podávejte, například s čerstvým pečivem.

Proč to funguje?

Máslo a smetana dodávají míchaným vejcím nejen krémovou konzistenci, ale také výrazně zlepšují jejich chuť. Tuky v másle a smetaně pomáhají rovnoměrně rozptýlit teplo při vaření, což zabraňuje převaření vajec a udržuje jejich jemnost. Tímto způsobem připravená vajíčka jsou měkká, nadýchaná a neodolatelně lahodná.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Franta
Franta
3 měsíců

Rád bych viděl, jak je to s tou vodní lázní.
Cituji:”Misku s vejci postavte do hrnce s vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo vody.” Pomohlo by video.