Řezník odhalil, co je nutné udělat s řízky před přípravou. Češi na to vždycky zapomenou

Každá kuchařka či kuchař si přejí, aby jídlo, které uvařili, chutnalo. Výsledek samozřejmě z větší části ovlivnit mohou. Důležitý je recept i jistá zručnost, ale neméně důležité jsou ingredience, které ne vždy ovlivnit jdou. Například maso může vypadat sebelépe, ale někdy neměkne dle očekávání a jindy je méně šťavnaté, než bychom si přáli. Jak zajistit, aby váš řízek nebyl vysušená houžev?

Dopřejte jim kyselé

Pokud jste milovníci vepřových řízků a upřednostňujete krkovici, pravděpodobně podobný problém řešit nebudete. Řízky z krkovičky budou vysušené jen v případě, že je budete smažit příliš dlouho a vysušíte je vlastní vinou. Upřednostňujete-li ale kýtu nebo dokonce kotletu, mohou být řízečky suché i bez vašeho zavinění.

Kuřecí řízky jsou zase šťavnatější, pokud použijete maso ze stehen. U plátků z prsíček si můžete opět způsobit problémy pomalým dlouhým smažením, které maso spolehlivě vysuší. Řízky z prsíček se prostě musí smažit krátce. To je asi rada spíše pro začínající kuchařky, ty zkušenější to už dávno vědí. Často na to ale přišly také až takzvanou metodou pokus-omyl.

Jak ale zajistit, aby vaše plátky byly měkké a šťavnaté, i když maso samo o sobě předpoklady k takovému výsledku nemá? Namočte je do kyselé marinády. Dobře vám poslouží jogurt nebo kefír. Můžete je nechat přes noc v ledničce jen tak obalené v jogurtu nebo můžete marinádu vylepšit i bylinkami a kořením. Solte je ale pro jistotu až před přípravou, protože sůl odvodňuje a zbytečně by z masa vysála žádoucí tekutiny. Před smažením už je jen nasolte, obalte v trojobalu a usmažte, jak jste zvyklí.

Kuřecí řízky ale můžete pro o něco zdravější verzi obalit místo v mouce a strouhance v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Budou na jogurtovém podkladu pěkně držet.

Pomůže i soda

Nemáte-li čas čekat přes noc, až kyselé složky naruší masová vlákna, potřete maso alespoň ½ hodiny předem jedlou sodou. I ta dokáže maso zjemnit. Před obalováním ji pak jednoduše smyjte. Polovina kávové lžičky jedlé sody přidaná do 1 kg mletého masa zase zaručí, že bezkonkurenčně šťavnatá bude i vaše sekaná nebo karbanátky.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments