Mouku do záchoda sypali Češi už za bolševika. Potom se na to zapomnělo, ale teď se to zase vrací

Některé triky používané hospodyňkami v domácnosti časem vymizely, aby se mohly po pár desítkách letech zase vrátit. Týká se to některých receptů, ale třeba také tipů na uklízení. Dnes si připomeneme jeden takový polozapomenutý trik.

Domácnost bez chemie

Zatímco na konci minulého století proběhl v českých domácnostech boom používání chemických prostředků, nyní se od toho zase pomalu ustupuje a vracíme se k přírodním čističům a snažíme se používat chemii stále méně.

Proč tomu tak je? Zřejmě jde o kombinaci několika důvodů: komerční čisticí prostředky jsou extrémně drahé, na chemické čističe můžeme mít my či někdo z naší rodiny alergie anebo třeba chceme šetřit přírodu.

Ať už jsou vaše důvody jakékoli, máme pro vás dnes dobrý tip, jak vyčistit toaletu zcela bez chemie.

Nasypte mouku do toalety

Čištění záchodu rozhodně není oblíbenou činností nikoho z nás. Z minulosti známe velmi dobrý trik, který nám úklid dokáže maximálně usnadnit.

Vezměte jednu až dvě lžíce mouky a na noc ji nasypte do mísy. Pokuste se ji rozhodit tak, aby ulpěla na co největší ploše mísy, případně ji tam nasypte přes sítko. Nechte působit co nejdéle, jak jsme zmiňovali, přes noc je to ideální. Mouka navlhne a naváže na sebe všechny částečky nečistot a také bakterie. Následně stačí toaletu vydrhnout a spláchnout. Tento trik můžete opakovat klidně denně nebo jednou za pár dnů, předejdete tím například vzniku nevzhledných žlutých skvrn na míse.

Pro lepší výsledek a dezinfekci můžete k vyčištění použít jedlou sodu smíchanou s kyselinou citronovou, tato kombinace je pro úklid ideální, a přitom téměř nic nestojí.

Znáte trik s kolou?

V mnoho domácnostech se k čištění toalety používá také nápoj typu kola. Stačí ho nalít do mísy a nechat působit, následně pořádně vydrhnout. Stejně jako mouka i tento nápoj na sebe naváže nečistoty a navíc pomůže rozpouštět vodní kámen a další usazeniny.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
3 měsíců

To je kravina,sypat mouku do WC, Mouka a logr z kafe do odpadu nepatří, dokáže to řádně ,,zabetonovat,,ucpat odpadní potrubí tak že je nutné ho vykopat. Autor článku je fakt ,,znalec,,