Co se v každém případě musí přidat do svíčkové, ale Češi to netuší. Pohlreich už se rozčilil a vše odhalil

Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, ale její příprava není vůbec jednoduchá. Zdeněk Pohlreich, známý šéfkuchař, upozornil na jednu klíčovou ingredienci, kterou mnoho lidí opomíjí, a která může výrazně vylepšit chuť této klasiky. Touto tajnou ingrediencí je hořčice.

Proč právě hořčice?

Hořčice přidává svíčkové na smetaně hloubku a komplexnost chutí, které ji odlišují od běžných receptů. Tato složka zvýrazňuje ostatní ingredience a dodává omáčce jemný, ale výrazný šmrnc​.

Příprava svíčkové podle Pohlreicha

Začněte výběrem kvalitního hovězího masa. Maso osolte, opepřete a prošpikujte kousky špeku. Na másle osmahněte maso z obou stran, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a cibuli. Přidejte nové koření, pepř, bobkový list, cukr a samozřejmě hořčici. Vše důkladně promíchejte a podlijte horkou vodou.

Poté maso a zeleninu přendejte do pekáče a pečte při 180 °C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 60–90 minut. Po upečení vyndejte maso a zeleninu rozmixujte dohladka. Do omáčky přidejte smetanu a mléko, dochuťte solí, citronovou šťávou a případně cukrem​.

Další tipy pro dokonalou svíčkovou

Kromě přidání hořčice je důležité také správné marinování masa. Marinujte ho s kořenovou zeleninou, bylinkami a octem, což pomůže zjemnit svalová vlákna a zvýraznit chuť. Použití kvalitních surovin je klíčové – sáhněte po dobrém kousku hovězího a čerstvé zelenině​.

Technika přípravy je také velmi důležitá. Prošpikování masa a podušení zeleniny dodávají jídlu další rozměry. Svíčková není jen o správné kombinaci surovin, ale také o technice a pečlivosti při přípravě​.

Tajná ingredience Zdeňka Pohlreicha, hořčice, přidává svíčkové na smetaně jedinečnou chuť a komplexnost. Vyzkoušejte tento tip při příští přípravě svíčkové a přesvědčte se sami, jak může tento jednoduchý krok vylepšit váš oblíbený pokrm. Použití kvalitních surovin a správná technika přípravy jsou další klíče k dosažení dokonalého výsledku.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
4 měsíců

Hořčici zásadně nedávám. Radši trochu bílého vína.

Milada Beránková
4 měsíců

Ať se rozčiluje jak chce.Já tam tu blbou hořčici dávat nebudu i kdyby ho mrsklo.

NELEN Nel
NELEN Nel
4 měsíců

PŘESNĚ TAK. ANI SÁM ŠÉF NEBUDE KECAT DO MÝCH HRNCŮ