Výborná bezmasá tlačenka. Manžel ani nepoznal, že tam žádné maso není

Tlačenka. Velmi oblíbená mezi muži, ale nepohrdne jí ani leckterá žena. Spolu s pivem jde o ideální českou večeři po náročném dni.

Co je tlačenka?

Tlačenka se primárně vyrábí z vepřového masa, ale dá se použít i maso jiné. Malé kousky masa jsou naloženy v rosolu z rozvařených vazivových tkání. Podává se s cibulí, octem, případně mletým pepřem. Jejím předchůdcem je tzv. presvuřt. Pojem tlačenka se používá od počátku 20. století.

Je tlačenka zdravá?

Jak se to vezme. Pokud je připravena z kvalitního masa, tak obsahuje spoustu plnohodnotných bílkovin. Vazivové tkáně působí příznivě na klouby. Pokud chcete šetřit kalorie, tak rozhodně sáhněte po tlačence drůbeží. Je vhodná i pro diabetiky a lidi držící redukční dietu. Tlačenky z vepřového masa jsou tučnější. Obecně je třeba tlačenku brát jako výjimečné zpestření zdravějšího jídelníčku. Na tlačence nešetřete a ověřte si, že je v ní skutečně maso.

Maso je maso, ale pokud byste chtěli ochutnat vegetariánskou verzi tlačenky, vyzkoušejte vaječnou.  

Vaječná tlačenka podle Ládi Hrušky

  • 2 balíčky krájeného šunkového salámu (200 g)
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 sklenice sterilované zeleniny
  • 1 sklenice majonézy (250 g)
  • 1 sáček práškové želatiny na aspik

Šunkový salám, oloupaná natvrdo uvařená vejce a sterilovanou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a uschováme do lednice. Nálev ze sterilované zeleniny si ponecháme a použijeme jej jako základ pro želatinu. Do nálevu přidáme práškovou želatinu a necháme cca 2 hodiny bobtnat. Vzniklou hmotu trochu přihřejeme, ale nevaříme. Pak do želatiny přimícháme ostatní ingredience, podle chuti můžeme osolit nebo opepřit. Vzniklou směs zamícháme a přelijeme do formy na bábovku nebo do srnčího hřbetu. Dáme ztuhnout do lednice. A večeře je hotová!

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments