Pohlreichův bezlepkový koláč. Šéfkuchaři na něj stačí pouhých 5 surovin

Pokud máte problémy s lepkem nebo se prostě jen vyhýbáte mouce, musíte poněkud pečlivěji vybírat, co smíte sníst. Na trhu už naštěstí bezlepková mouka ani bezlepkové pečivo nejsou žádnou raritou. Kromě vyšší ceny tak máte i možnost výběru.

Jestli ale chcete ochutnat něco speciálního, upečte si neodolatelný bezlepkový koláč, jak ho připravuje Zdeněk Pohlreich. Určený je hlavně pro milovníky čokolády, ale ruku na srdce, kolik je mezi námi lidí, kteří nemilují čokoládu? A upéct si ho samozřejmě mohou i ti, kterým mouka žádné obtíže nezpůsobuje. Je totiž opravdu návykový.

Koláč plný čokolády

K jeho přípravě budete samozřejmě potřebovat čokoládu a to rovnou 200 g. Potom už jen celé máslo, 6 vajec, 200 g cukru a 2 lžíce kakaa. Mouka není potřeba. K ozdobení malinovou omáčku, moučkový cukr a na krém 1 vanilkový lusk, 2 lžíce moučkového cukru a smetanu ke šlehání. A nakonec ještě dalších 100 g čokolády na vlastnoruční ozdoby.

Těsto a krém Chantilly

Jak na to? Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, smíchejte cukr s povoleným máslem a v další míse rozšlehejte vejce. Potom vejce smíchejte s máslem, přidejte rozpuštěnou čokoládu, kakao a vypracujte těsto. Vlijte ho do formy vyložené pečicím papírem a dejte na asi 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Než se upeče, můžete si připravit Chantilly krém. Tento malý zázrak vymyslel už v 17. století šéfkuchař na dvoře krále Ludvíka. Jednoduše vyšleháte smetanu s přidaným moučkovým cukrem a vydlabaným vnitřkem vanilkového lusku.

Jako poslední přijdou na řadu čokoládové ozdoby. Čokoládu rozehřejete ve vodní lázni a opatrně vlijete do zdobicího sáčku. Na pečicí papír potom zdobítkem tvarujte různé ornamenty, které budou na chladném podkladu rychle tuhnout.

Zamilují si ho všichni

Nakonec už celý ten zázrak jen zkompletujete. Upečený a vychladlý koláč nakrájíte na talířky a polijete malinovou omáčkou. Na ni navrstvíte smetanu s vanilkou a do každého kousku zapíchnete čokoládovou ozdobu. Pro větší barevnost můžete každý kousek ještě ozdobit lístkem máty. Potom už jen pocukrovat a můžete servírovat. Uvidíte, že vám rodina utrhá ruce.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments