Palačinky královny Alžběty II. Její šéfkuchař odhalil dlouho tajenou přísadu, to byste neuhodli

I když anglická kuchyně nepatří ve světě k těm právě nejoceňovanějším, opravdové lahůdky se dají najít i v ní. A co teprve, když patřily k oblíbeným jídlům královské rodiny! Takový byl i desetiletí oblíbený dezert královny Alžběty. Na jedné ze zahraničních cest v šedesátých letech okouzlil i amerického presidenta Eisenhowera.

Máslo, které chutná po oříšcích

Jeho tajemství tkví v jemně oříškové chuti přepuštěného másla, které kuchaři znají pod názvem bure noisette. Jinak se recept nijak neliší od palačinek nebo možná spíše lívanců, jak jsme zvyklí je připravovat i my.

Nachystejte si ¼ l mléka, 125 g hladké mouky, 30 g cukru, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, špetku soli a 40 g másla. To se v tuzemských palačinkových těstech většinou neobjevuje.

Dále budete potřebovat nejlépe nerezový kastrůlek nebo pánev se silným dnem. Do něj vložíte máslo a začnete ho zahřívat, dokud se nerozpustí. Postupně začne vřít a bublat, jak se z něj bude odpařovat veškerá voda. Po jejím vyprchání přestane tekutina bublat, ale stále ji pomalu zahřívejte, dokud nezačne hnědnout.

Právě v tento moment získává máslo svou typickou oříškovou příchuť a vůni. A to je i chvíle, kdy máte hotovo. Celkově by doba, než se z másla stane bure noisette, měla trvat asi 10 minut. Hnědnutí znamená, že se zespodu začalo lehce připalovat. Tento proces je žádoucí, ale nesmí trvat příliš dlouho, protože připálené máslo by už bylo jen hořké.

Palačinky nebo lívance?

Palačinkové těsto připravujte, jak jste zvyklí. Všechny ingredience dobře vyšlehejte, abyste se zbavili veškerých hrudek. Použít samozřejmě můžete i mixér. Hedvábně hladké těsto potom smažte na lehounce máslem vymazané pánvi nebo v lívanečníku. Čím si je potřete, záleží jen na vaší momentální chuti.

Královna tento svůj vylepšený recept nakonec na jeho vlastní žádost poslala i prezidentovi. Jen dodala, že z uvedeného množství připraví asi 16 lívanců. Pokud jich chce méně, ubere pouze na množství mouky a mléka. Ostatní suroviny ponechá v uvedeném množství.

Připravte si dezert jako Queen Elizabeth   

youtube

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments