Řezy Muzikál jsou neprávem tak trochu pozapomenutým zákuskem českých cukráren. Obrovský úspěch slavily v minulosti, ale také nedávno v pořadu Peče celá země. Vyrobit tento dezert není úplně nejjednodušší, ale kdo se bojí, nesmí k troubě, takže jdeme na to.
Kde se vzaly řezy Muzikál?
Název zní velice luxusně a slibně. Jde sice o roládu, ale ne ledajakou. Má blízko k francouzským řezům Opera, které se pečou z několika vrstev těsta promazanými kávovým a čokoládovým krémem. Do muzikálu se používá krém čokoládový a karamelový.
Co budeme potřebovat?
Na piškotový plát.
- 3 vejce velikosti M (180 g dohromady)
- 115 g krupicového cukru
- 135 g hladké mouky
- 15 g vody
Na karamelový krém.
- 120 g krupicového cukru
- 100 g 33% smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 3 g mořské soli
Na čokoládovou ganáž (lazuru, polevu).
- 90 g 55% hořké čokolády
- 90 g 33% smetany ke šlehání
- 30 g másla
Příprava piškotového plátu
Vejce s cukrem zahřejeme ve vodní lázni na teplotu 45 °C a poté vyšleháme do hustého krému, ke konci zašleháme vodu. Stěrkou vmícháme prosetou mouku. Následně těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem (cca 40×30 cm). Pečeme v troubě předehřáté na 230-240 °C asi 8 minut. Ihned po upečení plát překlopíme na čistý arch pečicího papíru poprášený mouku. Necháme vychladnout. Pak okraje zarovnáme a z kratší strany odkrojíme pruh o šířce 6 cm, který odložíme stranou.
Příprava karamelového krému
V hrnci se silným dnem rozpustíme cukr na karamel, zalijeme po částech horkou smetanou se solí a promícháme. Až karamel vychladne, zašleháme do něj na kousky pokrájené studené máslo. Krém rovnoměrně rozetřeme na piškotový plát a pomocí papíru roládu stočíme a utáhneme. Necháme zatuhnout.
Příprava ganáže
Čokoládu rozpustíme a zalijeme horkou smetanou. Promixujeme tyčovým mixérem, zapracujeme máslo. Dáme vychladit. Odložený pruh plátu pak potřeme slabou vrstvou čokolády a přiložíme ho na vršek ztuhlé rolády. Zbytkem krému vyplníme mezery kolem pásu a zaoblenou částí a roládu dohladka potřeme. A je to.
Foto: Shutterstock