O důchod se rozdělte. Jurečka ukázal velkou novinku. Češi nevěří vlastním očím

Stát si musí poradit v novém prostředí, kdy už zdaleka nemá tolik peněz jako dříve a navíc už si nemůže v takové míře půjčovat. Přinejmenším ne na důchody, se kterými se to přehnalo. Důchodový systém už dnes kolabuje a je potřeba ho dotovat ze státního rozpočtu. To je ale dlouhodobě neúnosné. A tak přicházejí na řadu změny.

Výchovné už nebude

Jako první to odneslo výchovné, které šlo velmi správným směrem, jelikož zmenšovalo propast mezi důchody mužů a žen. Jenže se ukázalo, že stojí příliš mnoho peněz, které stát jednoduše nemá. A tak se výchovné začne postupně snižovat a ve výsledku úplně rušit.

Od roku 2030 byste za vychované dítě neměli dostat ani korunu. Těm, kterým bylo již přiznáno, zůstane zachováno, ale ani tady to nebude bez ztráty kytičky. Výchovné se totiž již nebude valorizovat. Zůstane tedy zachováno v původní výši 500 Kč, přičemž hodnota této částky se bude postupem času snižovat. Jednoduše si za tyto peníze koupíte méně a méně, takže to stejně přestane být relevantní.

Není však možné něco zrušit bez náhrady. Ta v tomto případě přichází, ale lidé nad ní zrovna nejásají. Jde o společný vyměřovací základ manželů, který spočívá v tom, že se manželský pár o důchod v podstatě rozdělí. Lze si to představit tak, že budou důchodové pojištění odvádět na jednu hromadu, ze které se potom bude vyplácet oběma rovnoměrně.

Není to ideální

Problém ale spočívá v tom, že musí oba v páru souhlasit. Zatímco žena, která na tom obvykle vydělá, pravděpodobně souhlasit bude, je otázkou, jak se na to bude dívat průměrný muž. Lze si představit situace, kde na to dobrovolně nepřistoupí. V takovém případě je ale společný základ nepoužitelný.

Druhou náhradou potom bude rodinný vyměřovací základ, který je koncipován o něco lépe. Ženy budou v období péče o děti dostávat na důchodové pojištění ekvivalent toho, co by odváděly, kdyby pobíraly průměrnou mzdu.

Čtěte také: Výchovné v Česku je u konce. Nejsou peníze. Jurečka oznámil, jak to důchodci schytají

Každopádně je třeba se smířit s tím, že důchodci už nebudou mít takové benefity jako dříve. Přichází období, kdy se penze budou spíše snižovat, bráno vůči průměrným mzdám. Jiným směrem to aktuálně ani jít nemůže, jelikož na to nejsou peníze.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
20 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
2 měsíců

Tak hlavně že nebude hladovět naše vláda. To mě fakt uklidnilo.

Tomáš
Tomáš
2 měsíců

Hlavně že jsou peníze pro vládu státní úředníky Ukrajine a jiné delikty páchající trestnou činnost obchody vyhazujou tuny potravinářského i nepotravinářského zboží tuneluje se vše na co se přijde

Ela
Ela
2 měsíců
Reply to  Tomáš

Lépe bych to nenapsala. Tohle je vážně všivárna. Co ovšem dělat? Lidi si je stále volí dokola a věří těm jejich lžím.

Alena
Alena
2 měsíců

Takže nemakačenka se budou množit jak králíci a ještě budou mít královský důchod

Vlastimil Blažek
Vlastimil Blažek
2 měsíců

Jurečka je magor, který nemá na MPaSv co dělat. Téhle problematice nerozumí, je to traktorista. Když mají na F35, UA, zbytečná ministerstva a další hlouposti mají i na důchody. Jen zloděj si vždycky vymyslí nějaký důvod, proč kradl. A tahle zlodějská banda jednou skončí za mřížení.

Anna
Anna
2 měsíců

Kéž byste měl pravdu, ale mám pocit, že to se nikdy nestane. Ta banda zlodějů, tam nikdy neskončí.

FRANTIŠEK
FRANTIŠEK
2 měsíců

Štěpánková,ty píčo,ty máš jen starost o důchodce.Ty z toho onemocniš.Neumiš psát o něčem jiném?