Kdo má v Česku občanku, musí v roce 2024 udělat klíčovou věc. Týká se to úplně každého

Věci se hýbou neustále kupředu a rozhodně nelze ustrnout, jinak by nám ujel vlak. Bohužel, Česká republika už ho nějakou tu dobu dohání, což se jí stále nedaří. Ovšem v některých oblastech jde přeci jen kupředu. Hlavně co se týče tolik skloňované digitalizace státního sektoru, která se začala konečně trochu hýbat.

Už je to tady

Poznají to všichni majitelé občanských průkazů, jelikož se konečně dočkají roky vyhlížené funkce. Tolik se mluvilo o občankách s čipem a dalšími serepetičkami, až se nakonec staly zbytečnými. Fyzické kartičky už jsou přežitkem, jelikož v roce 2024 si můžete občanský průkaz konečně nahrát do svého mobilního telefonu.

Jde o obrovskou změnu k lepšímu. Mnozí totiž nosili peněženky už jen proto, že tam měli právě občanku, kterou se musíte na vyžádání kdekoliv prokázat. Naopak placení dnes obstará mobilní telefon, stejně jako všechny možné věrnostní kartičky. A ostatně už ani řidičák není třeba mít neustále při sobě.

Kdo tedy chce, může si občanku nahrát do telefonu a peněženky se zcela vzdát. Je to také bezpečnější, jelikož fyzickou kartičku si uložíte někde doma a nemůžete ji ztratit. Pakliže by náhodou došlo ke ztrátě telefonu, nic se neděje, protože ho budete mít pochopitelně pod heslem.

Je to velké vylepšení

Jsme ale v České republice, a tak se vše rozjíždí pozvolně. Aktuálně vám mobilní verzi občanky přijmou pouze na státních a obecních úřadech, ovšem od začátku příštího roku se očekává plný náběh, kdy se takový doklad bude považovat za platný i všude jinde, tedy například v bankách.

A co je potřeba udělat? Nic složitého. Jednoduše si stáhněte aplikaci eDoklady, která vás celým procesem komfortně provede. Za pár minut už budete mít průkaz ve svém telefonu a kartička se pro vás stane definitivní minulostí.

Čtěte také: Kdo má v Česku dům nebo byt, hrozí mu v roce 2024 mastná pokuta. Nesplníte novinku a už se vezete

Mělo by jít navíc pouze o začátek. Jak už název aplikace napovídá, brzy bude možné přidat si tam i další doklady, jako je například kartička pojištěnce nebo řidičský průkaz. Nabízejí se také nejrůznější možnosti propojení s dalšími systémy státních úřadů, byť to ještě bude nějakou chvíli trvat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments