Stát udělal na Čechy boudu. Kdo si nedojde do banky, prodělá velké peníze

Neustálé změny, to je něco, na co aktuálně mnoho občanů České republiky doplácí. Vznikají nejrůznější nové povinnosti, leccos se upravuje a normální člověk, který nemá čas to všechno sledovat, akorát tak přichází o peníze. Přesně to je příklad změn, které postihlo oblíbené důchodové spoření.

Zase je to složité

Dnes už je jasné, že současné mladé a střední generace nebudou mít nikterak zázračný důchod, a tak dělají dobře, když si na něj spoří zvlášť mimo důchodový systém. A pozitivní je také to, že stát jim na to přispívá. Vše fungovalo zcela bez problémů, a to až do 1. července 2024.

Tehdy totiž začaly platit změny, na které je potřeba reagovat. Například důchodci přišli zcela o státní podporu, a udělají nejlépe, když si důchodové spoření vypoví a zvolí nějaký jiný produkt. Mohou tak ale udělat jen za určitých podmínek, jako je dospoření pěti let, jinak přijdou o ještě více peněz. Doporučuje se tedy návštěva pracovníka v bance či spořitelně, který s tím poradí.

To by ve výsledku měli udělat i lidé, kteří důchodového spoření využívají a jsou v produktivním věku. Od července totiž platí odlišné podmínky a je docela možné, že ani vám už se nebude načítat státní podpora, jelikož nově musíte spořit více.

Nastavte si smlouvu a platbu

Dosud si stačilo posílat 300 Kč, abyste získali částku 90 Kč od státu, což by velmi dobrý poměr, a navíc částka, kterou dokázal ušetřit každý. Nově už je nutné odvádět alespoň 500 Kč, abyste dostali 100 Kč. Poměr ve výši 20% státní podpory pak nově platí pro všechny částky, a to až do výše 1700 Kč, kdy se na 340 korunách státní příspěvek zastaví.

Pro někoho se tedy podmínky zhoršují, pro jiného zlepšují. Obecně platí, že je to lepší pro ty, kdo si odvádějí 1150 Kč a více. Pakliže si odvádíte méně, může popřemýšlet o tom, zda by se vám nevyplatilo dávat více.

Čtěte také: Důchod 31 tisíc korun pro každého. Takhle na něj dosáhnete i vy

Celé to ale není tak jednoduché, jak to vypadá. Mohlo by se zdát, že vám bude stačit posílat vyšší částku, ovšem to by bylo nedostatečné. Je totiž potřeba si změnit celou smlouvu u penzijní společnosti a následně si upravit platební příkaz v bance.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kadris
Kadris
3 měsíců

A ty nadpisy k článkům jsou taky 💩

Kadris
Kadris
3 měsíců

Celé DPS je o….. Na DPS co nejméně a co nejvíce zaměstnavatel.Co nejvíce dávat do ETF přes broukera .Ted už jenom čekat,až zaměstnavatel začne přispívat na DIP.Do DIPU necham zasílat peníze jenom od zaměstnavatele.Nebudu muset každý dva roky rušit dps a přesouvat to na ETF a trvale ho zrušim.