Dejte si 5 vajec každý den. Budete jen zírat, co se stane s vaším tělem

Vejce jsou jednou z nejdiskutovanějších součástí jídelníčku. V některých obdobích jsou lékaři a dietology stoprocentně doporučovány, jindy jsou zase zavrhovány jako velmi riziková potravina. Jak to tedy je?

Pozor na cholesterol

Pokud jste se snažili zhubnout na přelomu tisíciletí, určitě se vám do hlavy zapsala informace, že vejce byste vůbec neměli jíst, protože jsou příčinou vysokého cholesterolu. Na konci 90. let patřila vejce téměř mezi zakázané potraviny.

Poté se zase mezi veřejností rozšířily výzkumy, které tyto závěry poněkud revidovaly, a dnes patří vajíčka opět k doporučované součásti jídelníčku.

Důležitá je vyvážená a pestrá strava

S vejci se to má jako s čímkoli jiným v jídelníčku – s rozumem lze konzumovat vlastně cokoli.

Vysoká spotřeba vajec opravdu může přispívat k potížím s vysokým cholesterolem či dalším zdravotním problémům.

Na druhou stranu patří vejce mezi přírodní a poměrně zdravé potraviny, které vás zasytí na dlouhou dobu a dodají vám dostatek energie. Pokud si tedy dopřejete vajíčka k snídani či na svačinu dvakrát až třikrát do týdne, budete z nich spíše profitovat.

Pět vajec denně?

Na internetu si můžete přečíst, že je možné bez obav konzumovat až pět vajec denně. Je to však dávka, která je vhodná spíše pro sportovce a osoby s velkou fyzickou zátěží. V běžném jídelníčku byste si měli vystačit maximálně se třemi vajíčky a není nutné si je dávat každý den.

Myslete na to, že je vhodné stravovat se vyváženě – doplňovat vejce množstvím různorodé zeleniny, mléčných výrobků a případně i masem.

Pokud chcete zhubnout, zapomeňte na populární vajíčkové diety: vejce vás možná zasytí, takže nebudete pociťovat tolik hladu, ale tělo z nich zdaleka nedostane takové živiny, jaké potřebujete. Vajíčka jsou dobrou součástí vyváženého jídelníčku, ale rozhodně by neměla tvořit jeho hlavní část!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments