Okna budete mít čistá celý rok. Skvělý trik z Bulharska je vyčistí dokonale a trvale

Mytí oken samozřejmě není žádná raketová věda. Ale vyleštit je, aby na nich nebyly viditelné šmouhy, ani když se do nich opře slunce, může být oříšek. Jak už jsme zjistili, přímá úměra, čím víc saponátu tím lépe, neplatí. Je to totiž právě naopak, protože mýdlo je jednou z nejčastějších příčin, proč jsou naše okna šmouhatá.

Na okna jedině se stěrkou a octem

Skvělým pomocníkem je naopak ocet a také stěrka. Octová voda totiž okna umyje od nečistot, odstraní případný nalepený hmyz a hlavně se skvěle leští. A pokud ji navíc odstraníte ze skel stěrkou, leštění často ani není potřeba. Jsou-li vaše okna ale opravdu pořádně špinavá, nejdřív je z největších nečistot omyjte teplou vodou.

A ještě přidejte vodku

Tahle metoda se ale dá ještě povýšit, pokud k octu ve vodě přidáte také líh. Stačí smíchat šálek lihu, třeba vodky, 1 hrnek vody a 2 lžíce octa v lahvi s rozprašovačem. Získáte bezkonkurenční čistič, kterým stačí okna postříkat a setřít. Výborně vám ale poslouží i při čištění zrcadel, skleněných stolků, brýlí, vodovodních baterií nebo keramiky. Lesk dodá i nerezovým předmětům. Vždy postačí je jen postříkat a vyleštit.

Pokud byste měli volit mezi alkoholem a octem, k mytí je rozhodně vhodnější ocet. V kombinaci s alkoholem ale získá násobně větší sílu.

Vodkou proti zápachu

Vodku, kterou se nechystáte vypít, třeba nevhodný dárek, můžete ale v domácnosti využít mnoha jinými způsoby. Dokáže totiž nahradit řadu čisticích, kosmetických i deodoračních prostředků. Například může prodloužit život řezaným květinám. Postačí jim do vody přidat kromě lžičky cukru i několik kapek vodky.

Roztok vody s vodkou v poměru 1 : 1 skvěle pohltí zápach z oděvů, bot nebo třeba i sedací soupravy. Materiál tekutinou pouze postříkejte z lahve s rozprašovačem. Skvěle zatočí i se zápachem z cigaretového kouře.

Vodka si poradí i s pachem z potu v podpaží oblíbeného trička nebo halenky. Potřebujete si je obléct a při té příležitosti s úlekem zjistíte, že by potřebovaly spíše do pračky? Poskytněte jim 1. pomoc postříkáním inkriminovaných míst vodkou. Nepříjemný odér potu vymizí a oblíbený kousek můžete bez obav ještě jednou vynést.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Chřenovák
Chřenovák
2 měsíců

Předtím z Ukrajiny a ještě předtím z Východního Německa 🤣