Nepřilnavý povrch na pánvích je velké chemické svinstvo. Kdo v Česku překročí tuto teplotu, má zaděláno na průšvih

Teflon (polytetrafluoretylen) vynalezl americký chemik Roy Plunkett 6. dubna 1938. Dneska na něm smažíme, ale vznikl náhodou ve snaze připravit netoxické chladicí médium do mrazniček. Ve 40. letech sloužil při vývoji atomové bomby, pak se začal používat v elektrotechnickém, chemickém a automobilovém průmyslu. V roce 1969 byl dokonce součástí skafandru a dostal se na Měsíc.

Teflon v kuchyni

První teflonová pánev se zrodila v roce 1954. S nápadem přišel francouzský inženýr Marc Grégoire se svou ženou Colette. V roce 1956 založil Grégoire firmu Tefal. Do Ameriky se teflonová pánev dostala v roce 1961. Přivezl ji italský imigrant Marion Trozzolo.

Co teflon dokáže?

Teflon zvládne teploty od -70 °C až do 327 °C. Je nepřilnavý, voděodpudivý, elektroizolační a odolný vůči chemikáliím. Používá se v laboratořích, ve strojírenství a třeba také při výrobě nepromokavého oblečení. V kuchyni je velice oblíbený zvláště pro svou nepřilnavost.

Je teflon nebezpečný?

Podle okolností. Pokud pánev zahřejete na více než 260 °C, může teflon začít uvolňovat nebezpečné plyny a chemikálie, včetně dvou karcinogenních látek.

Vdechování těchto výparů po dobu delší než 4 hodiny může vést k horečce z polymerových výparů, známé jako teflonová chřipka. Projevuje se zimnicí, horečkou, bolestí hlavy a celého těla. Dostaví se po 4-10 hodinách od vystavení se výparům. Odezní za 12-48 hodin.

Jak na teflonu vařit bezpečně?

  • Nikdy nepředehřívejte pánev bez tuku. Zahřeje se pak velice rychle na velice vysokou teplotu.
  • Vařte při střední a nižší teplotě, vyhněte se té vysoké.
  • Při vaření větrejte. Otevřete okna, zapněte ventilátor.
  • Jakmile se teflonový povrch hrnců a pánví začíná odlupovat, je čas pořídit si nové nádobí.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments