Pokud zahustíte omáčku moukou, zasluhujete pohlavek. Dnes se to dělá úplně jinak a lépe

Zahušťování omáček moukou je tradiční metoda, kterou mnoho z nás zná od našich babiček. Ale věděli jste, že existuje mnoho lepších a zdravějších způsobů, jak dosáhnout perfektní konzistence omáčky? Pokud stále používáte mouku, je čas to změnit. Zde jsou moderní a efektivní alternativy.

Zelenina jako přírodní zahušťovadlo

Jednou z nejlepších a nejzdravějších metod je použití zeleniny. Nastrouhané brambory, cuketa nebo dýně mohou být skvělými zahušťovadly. Brambory uvolní do omáčky škrob, který ji zahustí, zatímco cuketa a dýně přidají jemnou sladkost a krémovost. Pokud máte omáčku založenou na zelenině, stačí přidat více stejné zeleniny a omáčka získá požadovanou konzistenci​.

Kukuřičný škrob a mouka

Další populární alternativou je kukuřičný škrob. Ten dodává omáčce lesklý, průzračný vzhled, což je ideální pro asijské omáčky a glazury. Kukuřičná mouka je zase vhodná pro mexické a jihoamerické recepty, dodávající omáčkám charakteristickou chuť a barvu​.

Luštěniny a pyré z vařené zeleniny

Luštěniny jako cizrna nebo bílé fazole jsou další skvělou volbou. Luštěniny nejenže zahušťují omáčku, ale také zvyšují její nutriční hodnotu. Můžete je rozmixovat na pyré a přidat do omáčky. Pyré z vařené zeleniny, jako je květák nebo batáty, přidává přirozenou krémovost a hustotu​.

Jogurt, smetana a sýr

Pro bohatou a krémovou konzistenci můžete do omáček přidávat jogurt nebo smetanu. Je důležité přidávat tyto mléčné výrobky na konec vaření a ujistit se, že nevřou, aby se zabránilo jejich srážení. V některých receptech může být použito i rozpuštěný sýr, který dodá omáčce hladkou texturu a výraznou chuť​.

Používání mouky k zahušťování omáček je zastaralé a existuje mnoho moderních alternativ, které jsou nejen zdravější, ale také dodají vašim jídlům lepší chuť a konzistenci. Vyzkoušejte některou z těchto metod a objevíte nové možnosti ve vaření.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marobarva
Marobarva
1 měsíc

Milá paní redaktorka je už s těmito články tak trapná, že by si mohla ten pohlavek darovat sama sobě.

Pavel
Pavel
1 měsíc
Reply to  Marobarva

Nejlépe latí!