V poslední době se hojně řešilo hodně ožehavé téma, které zvedlo několik pivních fajnšmekrů. Ti si totiž povšimli toho, že plzeňské pivo Pilsner Urquell, které je v České republice doslova legendou, přestalo tak nějak chutnat stejně v různých zemích.
Je z toho velká diskuze
A vzhledem k tomu, že Češi na toto pivo nedají dopustit, dávalo by dobrý smysl, kdyby v tuzemsku bylo v té nejlepší možné kvalitě. Ostatně, někteří milovníci tohoto zlatavého moku na něj chodí výhradně tam, kde se čepuje z velkých tanků, jelikož mají pocit, že z nich to zkrátka chutná nejlépe.
Pokud jde o výčepní pivo, tam si nikdo žádného zhoršení kvality nevšiml. Ovšem jinou věcí jsou plechovky a láhve. Youtuber Honza Strýmuje provedl dokonce slepý test a potvrdil, že česká Plzeň chutná výrazně hůře než ta, která se prodává v Německu.
To by byla velká nepříjemnost, zejména poté, co se jako velké téma řešila cena tohoto piva, která je v České republice široko daleko nejvyšší a v Německu lze láhev koupit levněji. Sotva tato kauza pominula, už se objevila ta závažnější, která se týká chuti.
Avšak Plzeňský pivovar se rázně ohradil. Podle něj existuje pouze jedno plzeňské pivo, které se prodává v České republice i ve všech dalších zemích. Pokud je přitom na etiketě popsáno trochu jiné složení, na což mnozí také naráželi, je to proto, že si to žádá třeba legislativa některých států.
Pivo zkazí obchody
Jenže řada zákazníků stejně trvala na tom, že Plzeň v České republice chutná hůře. V tomto ohledu si za to ale Češi mohou podle všeho sami. Respektive jde zřejmě o šlendrián obchodních řetězců, které pivo skladují kdovíjakým způsobem.
“Každou várku piva, která opouští náš pivovar, pečlivě kontrolujeme, abychom si byli jistí, že si naši spotřebitelé vychutnají pivo v té nejlepší kvalitě. Co však nedokážeme ovlivnit, je následná péče o pivo a především jeho skladování mimo náš pivovar,” uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.
Čtěte také: Češi už nechápou, co se děje. Plzeňské pivo v Německu stojí pár korun. U nás? Jen pro ty nejbohatší
Jde především o to, že nápoj je náchylný na skladování v nevhodných podmínkách. Pokud je vystaven příliš vysokým teplotám nebo světlu, má to velký vliv na to, jak bude potom chutnat. Ale třeba i na barvu nebo říz. Právě to je podle všeho důvodem, proč vám plzeňské pivo může připadat vyčpělé.
Foto: Shutterstock
Pivovar Prazdroj neustále lze. Jak ovlivní světlo pivo v plechovce nebo v plné base piv? Občas to piji i v hospodě a je to stejná bída jako z láhve ci plechovky, prostě to pivo je sizene. Je tam málo chmelu, u jiných piv se mně to nestává napr. Svijany, Bernard a mnohá jiná a tato piva nejsou pasterizovana! Že by se k Prazdroji v obchodech chovali jinak než k ostatním pivům? Sotva…