Pokud máte zahradu, je třeba v roce 2024 plnit novou povinnost. Jinak dostanete mastnou pokutu

Většina Čechů by si pravděpodobně přála mít nějakou tu zahrádku, kde by si mohli odpočinout, a to zejména v létě, kdy je třeba v paneláku obrovské vedro. Jenže se ukazuje, že na něco takového nedosáhne zdaleka každý. Ba právě naopak, zahrady jsou stále nedostupnějším zbožím.

Na co nezapomínat

Pravdou ale je, že takový majetek s sebou nese potřebu, ale dokonce i povinnost se o něj starat. Pokud tak nebudete činit, přijdou zcela zákonitě velké problémy. Není totiž možné, aby byla v obcích místa, o která se nikdo nestará a která mohou způsobovat potíže sousedům.

Pochopitelně nikdo nenařizuje, že musíte mít krásně střižený trávník, vysázené ovocné stromy a nádherné záhony. Ovšem je třeba si uvědomit, že zahradu nemůžete nechat ani zpustnout. To totiž může neblaze ovlivnit vaše okolí, které na to není zvědavé.

Například je třeba zahradu čas od času posekat. Pakliže tak nebudete dlouhodobě činit, pravděpodobně vás udají sousedi, že si neplníte své povinnosti. Potom na vás skutečně může zazvonit kontrola a udělit pokutu. Stává se to však spíše výjimečně, protože většinou vše končí domluvou.

Co nesmíte dělat

Úplně jiné je to ale v dalších ohledech. Pokud budete například pálit mokrou trávu, musíte počítat s tím, že dostanete pokutu 150 tisíc korun. Pálit totiž můžete pouze suchý rostlinný materiál, dřevo, případně dřevěné uhlí.

Čtěte také: Stát začal rozdávat lidem peníze na nové spotřebiče. Češi jsou nadšení, jde o desítky tisíc korun

Ještě horší sankce následuje po vypalování trávy a dalších porostů. Tam už hrozí 500 tisíc korun pokuty. Takové sankce nejsou udělovány jen tak pro zábavu, ale především proto, že hasiči mají velmi neblahé zkušenosti s tím, když se do toho někdo pustí. Může z toho být totiž opravdu velká polízanice.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
1 měsíc

Tak ubohá redaktorka mohla skončit jedině na tomhle webu.
Tyhle vyhlášky platí už moře let, jen ty, ubohá píčo, uz nemáš, co bys nakopirovala, že?