Ať vám nepropadne 100 tisíc korun od státu. V roce 2024 je dostává každý, kdo má zahradu

Češi musí platit neustále vyšší a vyšší daně, stejně jako nejrůznější další poplatky. Je to nepříjemná finanční zátěž, nad kterou mnozí zoufají. Ovšem pravdou je, že pokud se vyznáte, můžete od státu získat také nemalé peníze zpátky. A často dokonce i větší, než jaké mu zaplatíte.

Proč to nevyužít

Jen je třeba se smířit s tím, že budete žádat o nejrůznější dotace a příspěvky. Tak tomu ale už zkrátka je. Česká republika najela na model přerozdělovací ekonomiky. Proč toho ale nevyužít a nepožádat si o peníze, na které se vám složí všichni?

Aktuálně si polepší každý, kdo má zahradu. Může si totiž požádat o 105 tisíc korun z programu Dešťovka, který běží v rámci notorické Nové zelené úsporám. “Nejjednodušší systémy jsou podporovány u všech stávajících obytných domů na území ČR,” informuje portál Dotace Dešťovka.

A skutečně, nárok má každý, kdo má alespoň kousek zahrádky. Jde například o majitele rodinných domů, řadových domů, ale i různé příspěvkové organizace. Pakliže zkrátka máte nějakou tu plochu, kterou je třeba zalévat, máte vlastně vyhráno.

Opravdu se to vyplatí

Jde tady o to, aby se na zalévání nepoužívala drahocenná voda z vodovodního řadu. Jak známo, vody je stále méně a do budoucna s ní bude potřeba šetřit. Na zalévání je potom ideální právě voda dešťová, kterou si můžeme pomocí speciálního systému zachytit, a potom využít. Pokročilé technologie potom umožní využít i takzvanou šedou vodu, tedy tu odpadní. Také s ní můžete zalévat.

Čtěte také: Stát začal rozdávat lidem peníze na nové spotřebiče. Češi jsou nadšení, jde o desítky tisíc korun

Oněch 105 tisíc korun dostanete na systém, který zvládá zachytávat dešťovou a právě i šedou vodu. Ale i na obyčejnou dešťovku dostanete přibližně 60 tisíc korun, což je velmi příjemné. Většinu nákladů to bez problémů zaplatí a lze to tak označit za velmi štědrou dotaci, které by bylo škoda nevyužít. Za vodu totiž takto každoročně můžete ušetřit tisíce korun, zejména pokud máte větší zahradu.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments