Z Čechů se stávají boháči. Stačí najít doma kousek porcelánu a je vymalováno. Kolik vyděláte, zjistíte snadno sami

Je až s podivem, kolik lidí má doma vzácné věci, aniž by to tušili. A i když mají třeba v povědomí to, že jim předci zanechali nějaký ten porcelán, který by mohl mít vysokou hodnotu, nijak zvlášť to neřeší. To je ale velká chyba. Kdo byl totiž alespoň trochu proaktivní, vydělal na tom slušné peníze.

Má to značnou hodnotu

V českých luzích a hájích je přitom něco takového poměrně běžné. Předchozí generace svou výbavu v podobě porcelánových sad skutečně opatrovali, a tak se vzácné kousky dochovaly až do těchto dní. Dnes přitom platí, že běžný člověk už z nich pít nebude. V lepším případě je tak má někde ve vitríně, v horším potom zahrabané v krabici ve sklepě.

Pakliže váháte, zda máte doma něco vzácného, můžete se jednoduše obrátit například na starožitníka. Tam byste si ale měli nechat udělat alespoň dva tři názory či pohledy na věc, jelikož pokud byste se spolehli na jediného, mohl by se vás také pokusit podfouknout.

Nejlepší každopádně bude, pokud si uděláte obrázek sami. Existují nejrůznější internetové databáze porcelánu, kde snadno porovnáte své nálezy s tím, co už se například vydražilo v aukci nebo prodalo jiným způsobem. Jde to velmi jednoduše, jelikož porcelánové kousky mají na vnějším dně obvykle znak porcelánky a další detaily, podle nichž určíte vzácnost.

Dá se to poznat

Svého času měla totiž každá fabrika na výrobu porcelánu svou vlastní značku. Často šlo o iniciály, ale v některých případech to byl i specifický znak. Svou roli hrála také barva, kdy se používala například červená, černá nebo zelená.

Rozhodně se nenechte zmást, že vám některý porcelán třeba nepřipadá hezký. To nemá z hlediska sběratelství žádnou relevanci. Ba právě naopak, dnes lidem přijdou hezké bezcenné věci a naopak těmi skutečně cennými opovrhují.

Čtěte také: Komu se doma válí tento krám z dob bolševika, má nárok na 1,3 milionu korun. Češi toho mají kvanta, ale o té ceně vůbec netuší

Opravdu kvalitní a hodnotný porcelán každopádně lze v obecné rovině poznat. Měl by být lehký, ale zároveň velmi pevný. Bude obvykle vyveden kvalitními barvami, na kterých není patrné opotřebení ani blednutí. Vzácný porcelán se vyznačuje i tím, že dekorace nejsou jen po obvodu nádoby, ale také například pod uchem nebo ve vnitřní části.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments