Práce bude nově 6 dní v týdnu. Už se rozhodlo, lidé přijdou o den volna

Podobný postup se tak úplně nečekal. Některé hlasy totiž mluvily spíše o tom, že by se měl pracovní týden zkracovat a že by ho měly nově tvořit pouze čtyři dny. Jenže demografický vývoj si žádá něco trochu jiného. Ukazuje se totiž, že robotizace práce je do značné míry chimérou a lidé jsou potřeba. Ale to je v Evropě problém, jelikož tu populace velmi rychle stárne.

Volno jen v neděli

Brzy dospějeme do fáze, kdy bude skutečně potřeba každý člověk a nezaměstnanost klesne na nulu. Lidé odmítající práci totiž přestanou dostávat sociální dávky a jednoduše budou muset do zaměstnání, jinak by byli zcela bez peněz. I v České republice si přitom lze jednoduše představit, že bude třeba zavést 6denní pracovní týden, aby mohly firmy bez problémů fungovat.

Vzor už tu je. V Řecku totiž přesně toto schválili. Co dosud nebylo možné, bude na mnoha místech standard. Nový zákon umožňuje zcela běžně pracovat 48 hodin týdně, a to rozloženo na šest dnů. Zaměstnanci zde tedy půjdou do práce i v sobotu. Volno připadne už pouze na neděli.

Zatím je to uděláno tak, že se na tomto schématu musí zaměstnavatel dohodnout se zaměstnancem. Je tedy vyžadován jeho souhlas a teoreticky mu to nelze jen tak nařídit. Jenže realita bude fungovat trochu jinak. Zaměstnanec se buď podřídí, nebo si bude muset hledat jinou práci. Na tuto potíž upozornily řecké odbory, podle kterých má silnější karty právě společnost poskytující práci.

Delší dobu v práci

Podle nejrůznějších statistik jsou přitom zaměstnanci v Řecku už teď těmi, kdo v přepočtu na hodiny pracují nejvíce z celé Evropské unie. To se ovšem příliš neslučuje s tamní produktivitou práce. Ačkoliv to takto nikdo nevykládá, mnoho lidí tam sice v práci tráví dlouhou dobu, ale velkou část pracovní doby pravděpodobně dělá něco jiného, než by měli. Třeba si povídají s kolegy nebo jen tak prokrastinují. Práce potom nejde kdovíjak od ruky a je otázkou, zda něco takového vyřeší nutnost pracovat v sobotu.

Čtěte také: Změna pracovní doby v Česku. Do práce teď budete chodit jinak. Okamžitě se na to připravte

Není to ale jediná změna, která v této zemi prošla. Nově totiž tamní občané budou moci mít oficiálně druhou práci. Jejich pracovní doba bude moci být až 13 hodin denně, šest dní v týdnu. Země zkouší toto opatření jako jeden ze způsobů, jak se co nejrychleji dostat z vleklé ekonomické krize. Kritici si ale samozřejmě stěžují, jelikož podobná zátěž už jim připadá jako svého druhu vykořisťování.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Šogi
Šogi
1 měsíc

Paní Štěpánková vy dokážete psát skutečné žvásty,a lidi vám to věří,proč stavíte mezi lidi a lidi v moci postavené zlobu ,vy neumíte napsat něco povzbudivého, měli by vám místo pera dát do ruky tamagoči tam naděláte míň škody

Jitka
1 měsíc

Takovou blbost musel vymyslet nikdo jiný než neodborná Fialova vláda tak jak veškeré jejich hlouposti co vymysleli. Za dobu co jsou ve vládě neudělali absolutně nic rozumného ani pro lidi a ani pro tuto zem.

František
František
1 měsíc

Máme to hodnou vládu. Bude pouhých 6 pracovních dnů. Já počítal se zaokrouhlením na 10 🤣🤣🤣

Vladimír
Vladimír
1 měsíc

Zase článek o h……ě. Pro podobné zoufalce jako je respektovaná autorka, by měl být ze zákona zkrácen týden na jeden den. Neměli by pak prostor vymýšlet hovadiny.

Jiří
Jiří
1 měsíc

Vláda schválí i 8 denní práci v týdnu

Miloš
Miloš
1 měsíc

🖕🖕🖕

Antonin
Antonin
1 měsíc

Vláda poletí oknama ven. Může pracovat klidně i v neděli, blázni. Za neschopnost politiku to zas odnesou normální lidi. Tak to teda rozhodně ne, se bude ta naše vláda bláznů divit co se v republice stane.

Milada Beránková
1 měsíc
Reply to  Antonin

Fakt jste tak hloupý že na takové voloviny skáčete? A ještě si myslíte že takoví vypatlanci rozhodovat o pádu vlády ? Bože vy jste směšný hlupák.

Josef
Josef
1 měsíc

A bude to i se svačinou? Kterou zaměstnavatelé na popud zákoníka práce ruší.

Milada Beránková
1 měsíc
Reply to  Josef

Bože bože.Co je dneska všechno možné.