Výrobci praček dělají Čechům velké naschvály. Kdo používá tyto programy, zadělává si na problémy

Pračky našich babiček měly v podstatě jen 3 funkce. Praly, máchaly a ždímaly. Dnes, když si chcete vybrat novou pračku, najdete na trhu nespočet značek, oplývajících tolika programy, že si často sami lámete hlavu, k čemu to všechno proboha je.  

Pojďme se na některé z nich podívat společně a zamyslet se nad jejich skutečným přínosem pro čistotu našeho prádla. Protože čím více funkcí, tím je většinou spotřebič dražší. A bohužel dodatečně zjistíme, že kromě toho praní, máchání a ždímání o mnoho víc programů nevyužijeme. A že knoflíky s nápisy Medic Rinse, Aquaplus nebo Bio Care jsme nikdy ani nezmáčkli. A nechyběly nám.

Bez předpírky i snadného žehlení

Například předpírka. Dnešní prášky a gely už jsou natolik účinné, že ani opravdu znečištěné oblečení není potřeba nejprve předepírat. Se špínou si poradí při běžném programu i za nízké teploty.

Určitě se obejdete i bez funkce ručního praní nebo snadného žehlení. Praní v ruce má zastat program, kdy se prádlo v bubnu otáčí velmi pomalu při nízké teplotě 30 °C. Ovšem naprosto dostatečně ho zastane program pro syntetiku. I tady je teplota nastavena na 30 °C a buben se otáčí pomalu, aby jemné kousky nepoškodil.

Co se týče funkce snadného žehlení, program pouze omezuje ždímání, aby se prádlo intenzivním odstřeďováním nezmačkalo. A nastavit rychlost otáčení a délku ždímacího programu si můžete sami i bez zvláštního, k tomu určeného programu.  

Barvu ohlídáte sami

Další program, bez kterého se zcela jistě obejdete a za který není nutné si připlácet, je ten pro praní černého a tmavého prádla. I tady jej zcela dostatečně nahradí program pro syntetiku. Naprosto postačí nízká teplota, která neútočí na stálost barev oblečení a případně prací gel na černé prádlo. Pokud do máchání navíc ještě přidáte ocet, nemusíte se obávat, že by vaše černé kousky vybledly.

Kombinovaná pračka? Jen pokud není místo

Pokud uvažujete o koupi kombinované pračky se sušičkou, máte-li místo, dejte raději přednost dvěma samostatným spotřebičům. Pračka prádlo nikdy nevysuší podle vašich představ, jako to umí sušička. Navíc, pokud potřebujete vyprat několik várek prádla, celý proces si zbytečně prodloužíte. Pokud totiž sušíte, nemůžete prát další prádlo a naopak. Pokud perete druhou várku, tak ta první, stále mokrá, musí na své sušení čekat.

Rčení, že méně je někdy více, platí i v tomto případě. Nadupaný spotřebič se spoustou funkcí působí velmi výkonně. A taky si je všechny zaplatíte. Brzy ale zjistíte, že jich zhruba 1/3 vůbec nepoužíváte a že levnější pračka by vám prokázala stejnou službu. Výrobci se prostě jen snaží pojmenovat skoro totožné programy různými názvy. Tak se nenechte napálit.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments