V Česku se rozbíhá velká kontrola účtů v bankách. Kdo si našetří určitou částku, bude mít potíže

Mluví se o tom překvapivě málo, ale v České republice se chystají skutečně zásadní změny, které budou mít dopad na životy mnohých obyvatel. V konečném důsledku možná úplně všech, jelikož se zde jednoduše posouvají hranice bankovního tajemství, jak jsme ho dosud znali.

Lidé s majetkem nic nedostanou

Pravdou je, že už dnes jsou informace o tom, co všechno máte uloženo na svých bankovních účtech, poměrně nedobře chráněné. Respektive to může být za určitých okolností věc veřejná, nehledě na to, jak moc se dnes samotní bankéři a další zaměstnanci banky zajímají o to, odkud máte peníze a kam je případně posíláte. Pakliže někdo chce mít své peníze skutečně plně pod kontrolou, a to tak, aby mu na ně nikdo nekoukal, musí volit jiné možnosti než bankovní účet v České republice.

Co už ale není nikterak dobré, to může být ještě mnohem horší. Přitom se tak stane v důsledku vcelku pozitivní akce, kterou je reforma sociálního systému. Úřad práce si v rámci ní vymohl právo na to, aby mohl kontrolovat účty všech žadatelů o dávky. Je to proto, že dnes už tisíce až desetitisíce lidí čerpají příspěvky, přestože mají značné majetky.

A to by se mělo právě omezit. Proti něčemu takovému nemůže říct rozumný člověk ani popel. Jenže ono si to žádá právě omezení bankovního tajemství, jak kritizuje například Česká národní banka. Úředníci totiž budou mít právo nahlížet do vašeho účtu. A nejen to, mohou lustrovat také účet vašich blízkých, kteří s vámi žijí v domácnosti. To proto, abyste si k nim peníze například neulili.

Posvítí si na všechno

Ministerstvo práce a sociálních věcí pochopitelně argumentuje, že se vlastně nic nemění, protože žadatelé o dávky budou muset poskytovat svůj souhlas. Jenže to je prazvláštní situace, jelikož pokud souhlas nedají, tak dávku nedostanou rovnou, a nic se ani zkoumat nebude.

Jaké peníze uložené na účtu už budou problémem? Částka je stanovena poměrně rozumně, a to na 200 tisících korunách, což je skutečně suma, u které je velkou otázkou, zda by její držitelé měli žádat o pomoc ze sociálního systému. Spíše ne, že?

Čtěte také: Stát začal rozdávat lidem peníze na nové spotřebiče. Češi jsou nadšení, jde o desítky tisíc korun

To ovšem není všechno. Majetek má totiž mnoho podob, a tak se úřady nebudou koukat pouze na to, kolik máte ušetřeno na účtu, ale prověří také to, kolik vlastníte nemovitostí nebo třeba vozidel.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milada Beránková
1 měsíc

To jsou zase žvásty.

Jaromír ŠRÁMEK
Jaromír ŠRÁMEK
1 měsíc

Název tohoto článku si zaslouží označení ŠÍŘENÍ POPLAŠNÉ ZPRÁVY !
Kontrola účtů se týká jen těch, kdo žádají o nějakou sociální podporu / dávky.
Není to tedy plošné, má jen zabránit tomu, aby se dávky vyplácely lidem majetným.
To považuji za správné.