Důležité platidlo v Česku náhle končí. Rychle se ho zbavte, nebo proděláte velké peníze

Je až neuvěřitelné, kolik změn se v letošním roce v České republice odehrává. Pravdou je, že lidé je prakticky nemají šanci vůbec sledovat. Jsou jich totiž stovky až tisíce. O mnohých z nich se dozvíme teprve tehdy, když se nás začnou dotýkat, nebo když jsou bezprostředně aktuální.

Přichází velká změna

Je přitom zajímavé, že dlouho se nevědělo o konci důležitého platidla, což je opatření provedené v rámci konsolidačního balíčku. Kupodivu proto, aby se ušetřilo, jelikož správa daného platidla stojí nemalé peníze, což už se Ministerstvu financí nechtělo platit.

Česká republika tak přichází o jedno ze svých nejstarších platidel vůbec. Nejde o nic menšího než kolky. Ty se tu používají už od dob Rakouska-Uherska, kdy plnily mnohem důležitější funkci než dnes. Ovšem dosud byly zachovány jako platidlo na úřadech. Dlouho to bylo tak, že se tam ničím jiným nedalo zaplatit. To už ovšem neplatí, jelikož se na úřadech začala přijímat i hotovost a platební karty.

V ten moment se ukázalo, že kolky ztrácejí relevanci, jelikož už nebyl důvod si je kupovat a platit právě s nimi. Když se tak úředníci dívali, kde ušetřit, padla volba právě na tyto kolky. Ukázalo se, že v letech 2014 a 2021 stálo udržování systému kolků půl miliardy korun. To není opravdu málo peněz.

Kolkové známky byly doposud jen jednou z možností, jak správní či soudní poplatky hradit. Od ledna 2025 tak bude možné využít ostatních a již existujících nástrojů, jako jsou platba kartou či v hotovosti, případně bankovním převodem,” informovalo Ministerstvo financí na svých webových stránkách.

Musíte se rozhodnout

Kolky lze uplatnit pouze do konce tohoto roku. Ovšem nejen to. Jde také o termín, kdy si je můžete nechat vyměnit, respektive odkoupit, na pobočkách České pošty. Ale pouze těch vybraných. V příštím roce už vám budou kolky k ničemu a nic s nimi neuděláte.

Čtěte také: Největší české banky drsně vyběhly s Čechy. Obírají je o velké peníze, aniž o tom tuší

Je nicméně otázkou, zda se opravdu vyplatí jich zbavovat právě teď. Můžete totiž vsadit na to, že jednou bude mít toto brzy již neexistující platidlo sběratelskou hodnotu. Potom ho můžete prodat za velké peníze, ale počítejte s tím, že to bude trvat pár desítek let. Kdo například počkal s prodejem tuzexových poukázek, může si dnes přijít na stovky tisíc korun až miliony.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
1 měsíc

Kokikrát to ještě budeš kopírovat, mrdko ubohá?