V Česku zkrachoval slavný obchod. Končí po 140 letech. Majitel odhalil, co ho dorazilo

Bohužel už je tomu tak, že ty skutečně nejlepší a nejoblíbenější tuzemské obchody končí. Jejich roli přebírají nejrůznější obchodní řetězce nebo nákupní galerie, kde sice seženete všechno možné, ale často bez dostatečné kvality nebo s důrazem na šíři sortimentu.

Velmi smutný konec

Máme tu další tradiční český podnik, který musí skončit, přestože by rád nadále fungoval. Jenže už to ekonomicky není možné. Zdá se, že v tomto státě je něco špatně, když přicházíme o zkušené podnikatele jen proto, že jsou tito válcováni například drahými energiemi nebo stále se zvyšující cenou práce.

Aktuálně jde o případ železářství V. J. Rousek, které fungovalo téměř 140 let a předávaly si ho jednotlivé generace jedné rodiny. Nacházelo se na náměstí Bratří Synků, kde spoluvytvářelo tamní jedinečný kolorit různých podnikatelů. Ti však začali již před řadou let mizet a teď je na řadě právě železářství.

Ekonomická situace nám nedovolí pokračovat. Vzrostla řada nákladů, navíc od covidové epidemie klesly tržby zhruba o 50 procent,” uvedl majitel obchodu Jan Rousek.

Samé chyby

Když klesají tržby a rostou náklady, je to samozřejmě problém. Je však potřeba se zamyslet nad tím, zda je skutečně rozumné, abychom si tu uměle zvyšovali ceny energií emisními povolenkami a dalšími nesmysly. Popřípadě aby stát zaměstnával stále více lidí, kterým pravidelně zvedá mzdy klidně i o deset procent. Soukromníci tomu nemají šanci konkurovat a zkušení lidé jim odcházejí.

Čtěte také: V tomto obchodě nakoupím za 700 Kč to, co v Lidlu a Kaufland za 3000 korun. Šetřím tak 10 tisíc korun měsíčně za potraviny

Železářství V. J. Rousek aktuálně pořádá finální výprodej veškerého zboží, a to za zlevněné ceny. Po jeho ukončení, které by mělo přijít za pár měsíců, bude obchod definitivně uzavřen. O místo přijde 40 zaměstnanců, což není zrovna málo. Mají přitom velmi specifickou kvalifikaci a bude pro něj obtížné najít si obdobné zaměstnání.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments