EU schválila omezení plynových kotlů v domech. Naopak povinně nabíječka pro elektromobil

Nejprve přišla na řadu auta se spalovacími motory, která už jsou dnes fakticky odepsaná a brzy se nebudou smět prodávat a dost možná ani používat. Kdo si ale myslel, že tím to do značné míry skončí, byl by na omylu. Teď si Evropská unie vytyčila ještě mnohem ambicióznější cíl, a tím je kompletní změna infrastruktury v podobě budov.

Přijdou velká omezení

Jak už postupovala v minulosti, také teď si vzala na paškál nejprve nové domy. Ty už jsou do značné míry zregulované a smí se stavět pouze v režimu určité, velmi snížené energetické účinnosti. Už byla ostatně přijata směrnice o energetické náročnosti budov.

Plán je takový, že všechny nové budovy se od roku 2030 budou muset stavět s nulovými emisemi. Toho není úplně jednoduché dosáhnout. Do značné míry to omezuje výběr nejrůznějších materiálů, systémů, ale třeba i rozlohu domu. Jisté je to, že takový předpis už tak drahou výstavbu domů ještě více prodraží.

Ovšem to zdaleka není všechno. Brzy by se totiž emise skleníkových plynů měly začít snižovat i u starších domů. Ty budou muset nově plnit energetickou náročnost třídy D, čehož u některých staveb nebude snadné dosáhnout, a to ani třeba zateplením nebo instalací nových oken.

Kdo tohle vymýšlel?

Pravděpodobně se to neobejde bez opuštění standardních zdrojů vytápění. Co je totiž u takového rodinného domu největším zdrojem emisí? Samozřejmě plynový kotel, který je v České republice velmi rozšířený. Nové podmínky bude třeba splňovat již od roku 2030, respektive 2033. Pomoci si můžete tepelným čerpadlem, na které však stále více lidí nadává, ale také fotovoltaickými panely.

Nová směrnice počítá dokonce s něčím z dnešního pohledu takřka nedosažitelným. V roce 2050 by žádné skleníkové plyny neměly produkovat ani staré domy. To by třeba v České republice znamenalo kompletní přebudování drtivé většiny staveb, což je těžko představitelné.

Čtěte také: Češi jsou zoufalí. Své drahé domy už neprodají, nikdo je kvůli EU nebude smět koupit

Naopak co u domů nebude smět chybět, to jsou nabíjecí stanice pro elektromobily. Zřejmě tak bude docházet k absurdním situacím, že někteří lidé budou jezdit stále autem se spalovacím motorem, ale aby vyhověli regulacím, budou si na dům muset přidělat elektrickou dobíječku.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments