Česká spořitelna bije na poplach. Lidem luxují účty, mohou přijít úplně o všechno

Mohlo by se zdát, že v České republice je bezpečno, a to i z hlediska nejrůznějších podvodů. Třeba v devadesátých letech minulého století bylo pocitově výrazně hůře a děly se skutečně otřesné věci. Jenže zdání klame. Teď jsou pouze všechny ty kejkle méně viditelné, ovšem o to účinnější.

Mají to dobře připravené

Typické jsou v tomto případě banky. Zatímco v minulosti se divoce vykrádaly nebo tunelovaly, dnes představují víceméně nedobytné pevnosti. Pakliže byste se zaměřili třeba na bezpečnostní systémy banky a na to, jak je obejít, potom zjistíte, že jste prakticky bez šance.

Jenže organizované skupiny zjistily, že banky mají jednu velkou slabinou, a tou jsou jejich klienti. Je to sice pracnější a je potřeba se zaměřit na jednotlivce, ale v důsledku je to skutečně ničivé. Ačkoliv to nahlas ještě nikdo pořádně neřekl, Česko se stalo doslova eldorádem tohoto typu zločinu.

O co jde? Různé nekalé živly se z vás pod určitou záminkou pokusí vyloudit přihlašovací údaje k vašemu účtu, který potom vybílí. Možná si říkáte, že na něco takového přeci nemůžete naletět. Vtip je ale v tom, že to na vás ušijí tak, abyste to nepoznali.

Typické jsou třeba telefonáty, které se tváří jako hovory s vaším bankéřem, případně to, že vás sami upozorní, že jste terčem podvodu, ale úplně jiného. Potom nabídnou pomoc a v ten moment vám vaše úspory seberou.

Vyzrají na každého

Česká spořitelna potom varovala před dalším typem nebezpečného podvodu. Do obchodů s aplikacemi, odkud si stahujete třeba internetové bankovnictví George, se totiž dostaly i podvodné aplikace, jež jsou však od té oficiální k nerozeznání.

Asi už tušíte, jaký tu může nastat problém. Chcete si nainstalovat bankovnictví do mobilu, jenže si stáhnete špatný program. Do něj potom zadáte své přihlašovací údaje, aniž byste tušili, že jste je takto rovnou odeslali profesionálním podvodníkům. Nehledě na to, že ti získají kontrolu nad celým vaším telefonem.

Jak se tomu ale bránit? Obecně lze těžko něco radit, snad jen velkou obezřetnost a několikanásobné prověřování, zda stahujete skutečně oficiální aplikaci. Ideálně tak udělejte skrz odkaz na stránkách vaší banky, v tomto případě České spořitelny.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments