Kdo doma vyhrabe tento krám z období bolševika, získává 1,3 milionu korun. Češi toho mají spoustu, ale vůbec si to neuvědomují

Možná si říkáte, že vás nikdy nepotká takové štěstí, abyste mohli inkasovat vyšší obnos peněz najednou, což by z vás udělalo de facto boháče. Obvykle to vídáme jen ve filmech, případně čteme v knihách, ovšem mnohem zajímavější jsou reálné příběhy, které se v České republice v tomto stylu odehrávají.

Už to sem přišlo

Důvodem je zdejší fenomén sběratelství, který je neuvěřitelně silný, což se projevuje poptávkou po všem možném. Málokdo dokáže odhadnout dopředu, že se něco stane sběratelským předmětem. Z toho potom profitují lidé, kteří nevyhazují ani věci, které již nepotřebují. Naopak ti, kdo žijí minimalistickým životním stylem a zbavují se všeho přebytečného, pak mají obvykle oči pro pláč.

Dnes má cenu opravdu kde co. Stačí, aby se to třeba již aktivně nepoužívalo, což znamená, že se toho lidé začali postupně zbavovat. Jenže pak nastane s určitým časovým odstupem zlom a začne po tom být poptávka. Může jít třeba o telefonní karty, časopisy, knihy, porcelán, mince nebo bankovky. Prakticky cokoliv.

Nedávno jsem na půdě našel krabici se socialistickými bony. Už jsem je chtěl vyhodit, ale pak jsem se ze zvědavosti podíval na internet, zda je náhodou někdo neshání,” říká pan Josef. “Nestačil jsem se divit, od té doby je dražím na Aukru a už mám vydělaný pořádný balík.

Takto vypadají vzácné poukázky. / Foto: Aukro

Některé stojí velké peníze

Jde o takzvané tuzexové poukázky, které se používaly k nákupu zboží ve specializovaných obchodech, takzvaných tuzexech. Kdysi lidé tento systém nenáviděli, jelikož bonů bylo omezeně a běžný člověk se k nim jen tak nedostal. Ovšem jen v tuzexu se prodávalo zboží západní provenience.

Dnes už jsou tyto bony jen závanem starých časů, ovšem překvapivě čile se s nimi obchoduje. Například bon v hodnotě 50 haléřů se vydražil za 1,3 milionu korun. Ne každý kousek je samozřejmě takhle vzácný, ale nějakou hodnotu mít bude. Navíc platí, že kdo si tyto poukázky schovával, pravděpodobně jich bude mít vícero.

Čtěte také: Největší české banky drsně vyběhly s Čechy. Obírají je o velké peníze, aniž o tom tuší

Samozřejmě je možné je vydražit už teď. Ovšem podle odborníků by jejich cena mohla ještě velmi rychle růst, tudíž je otázkou, zda třeba chvíli nepočkat a potom neinkasovat skutečně pořádný balík.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments