Patříte mezi ty, kteří sáhnou po solničce ještě dříve, než pokrm ochutnají? Měli byste s tímto zvykem rychle přestat. Množství soli, které bychom měli denně spotřebovat, je rovno asi jedné čajové lžičce. Průzkumy tvrdí, že jí spotřebujeme až trojnásobek!
Nepostradatelná sůl
Naše tělo určité množství soli potřebuje. Sůl bývá často obohacena i o ostatní prvky, které bychom ze stravy hůře získávali, jako je například jód. Bohužel si naše chuťové pohárky na slanou chuť zvykly natolik, že ji vyžadujeme mnohem více než je zdrávo. A to doslovně. Slaná chuť působí zdravotní obtíže, ale vede i ke konzumaci vyššího množství potraviny. Díky slané chuti se přejídáme častěji. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi je konzumace soli v České republice enormní a lékaři již bijí na poplach.
Doporučené denní množství soli
Dospělá osoba, která nemá žádné zdravotní obtíže, by měla zkonzumovat množství odpovídající pěti gramům soli za den. To je jedna čajová lžička. Bohužel toto množství překročí většina z nás už v ranních hodinách. Ke zvýšené konzumaci soli vedeme už i malé děti.
Rizika přesoleného organizmu
Konzumace slaných potravin znamená zvýšenou chuť k jídlu a vede k nesprávným stravovacím návykům. S velkým množstvím soli v těle si musí poradit především naše ledviny, které odolávají zvýšené zátěži. Ruku v ruce se zvýšenou konzumací soli jde hypertenze. To je zvýšený krevní tlak. Hypertenze je viníkem každého čtvrtého úmrtí u osob starších čtyřiceti let. Vysoký krevní tlak nebolí a zpočátku osobu nijak výrazně neomezuje. Proto máme tendenci jeho riziko podceňovat. Hypertenze stojí za zhoršeným dýcháním, otékáním končetin, onemocněním srdce, očí, ledvin. Neléčená může způsobit cévní mozkovou příhodu nebo infarkt myokardu.
Jak poznat vysoký krevní tlak
Nejjednodušším způsobem je jeho změření u lékaře nebo doma. Varovnými příznaky je bolest hlavy, pocit bušení srdce a rychlý srdeční tep. Objevují se poruchy vidění, závratě a šum v uších. Jedinec trpí únavou, a přitom nemůže spát, hodně se potí a často krvácí z nosu.
Velkým zdrojem soli, kterou během dne přijímáme, je pečivo a pekárenské výrobky. Zvýšené hodnoty soli obsahují i uzeniny, šunka a sýry.