Víte, na jaké vitaminy a minerály vsadit v různém věku? Podívejme se na to, které z nich bychom měly užívat pravidelně, aby byly pro nás v daném období opravdu prospěšné a jak si je vybrat.
Cílem přijímání vitaminů je doplnit živiny, které nepřijímáme dostatečně ve stravě. Každé životní období má svá specifika, a proto je dobré vitaminy vybírat s ohledem na věk.
Jak je to se stravou
Obecně konzumujeme méně ovoce i zeleniny, než bychom měli. Buď zapomínáme, nebo si třeba u ovoce dáváme pozor na vysoký obsah cukru. Organismus pak trpí nejen nedostatkem vlákniny, ale zejména vitaminů A, D, E a C, ale i draslíku, hořčíku, vápníku a omega-3 mastných kyselin. Obzvlášť na konci zimy a na jaře je dobří zařadit i multivitamin. Aby se však vitaminy a minerály dobře vstřebávaly, je třeba je přijímat zejména v přírodní formě.
Tokoferol neboli vitamin E je rozpustný v tucích a jde o silný antioxidant. Obsahují je nerafinované oleje, zejména olej z pšeničných klíčků a mandlový olej, mandle, ořechy, semínka, sója, maliny, papriky, máslo, avokádo, listová zelenina, chřest, brokolice nebo kiwi. Protože zpomaluje stárnutí a předchází vzniku mnoha chorob, je třeba jej konzumovat v každém věku.
Vitaminy v těhotenství
Ženy před graviditou i během ní by měly vsadit na kyselinu listovou. Obzvláště v prvním trimestru, kdy pomáhá kompenzovat riziko poškození mozku miminka. Preparát by měl obsahovat 400 až 600 mg kyseliny listové, 200 až 600 mg cholinu, 250 mg omega-3 mastných kyselin pod značkou DHA a EPA a 150 mg jódu na den. Spousta potravinových doplňků však obsahuje kyseliny listové více, což zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Cholin navíc může zabránit i některým vrozeným vadám. Už 2 vejce obsahují více než 50 % doporučeného množství na den pro těhotné ženy. Omega-3 mastné kyseliny navíc zvyšují imunitu a snižují riziko chronických onemocnění. Najdete je v oříšcích, semenech, olejích, sóje, v mořských plodech, jako je losos, sardinky a sleď.
Vitaminy a minerály před a v období přechodu
Nejčastěji je třeba doplnit železo, vápník, vitamin C a D. Vitamin D pomáhá vstřebávání vápníku. Pokud se vápník špatně vstřebává, nadbytek blokuje vstřebávání železa v zažívacím traktu. Vitamin C mu se vstřebáváním pomáhá. Vitamin D čerpáme hlavně ze slunce, obsahují jej vejce, mléčné výrobky a ryby.
Vitamin C obsahují citrusy, rajčata, brokolice a listová zelenina. Železo obsahují vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody i řasy, listová zelenina, červená řepa, brokolice, chřest, celer, zelí, pórek, sušené ovoce, luštěniny, sušené houby i ořechy. Vápník obsahují mléčné výrobky, slunečnicová semene, ořechy, ryby, jako tuňák, sardinky nebo losos, zelenina i citrusy, jako pomeranče.
Vitaminy a minerály po menopauze
V tomto období už tělo vyžaduje méně železa, ale potřebuje zvýšit příjem vápníku a vitaminu D. Nejlépe je brát je současně. Vápník je uložen v kostech i zubech, je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů i žláz. Díky vitaminu D čerpá tělo vápník z kostí, aby se jeho podíl zvýšil v krvi, pomáhá ho absorbovat ze zažívacího traktu a odbourat v ledvinách, když se jeho větší množství vylučuje v moči.