Hřebíček na bolest zubů, záněty i vrásky. Jak jej používat?

Hřebíček je silně aromatické koření i přírodní lék. Uvolňuje křeče, tiší bolesti, podporuje trávení, odstraňuje záněty a je výborný i na pleť. Dá se využít i v tinktuře nebo nálevu. Jak na to?

Hřebíček je známý svými dezinfekčními, antibakteriálními a antimykotickými účinky. Výborný je na ústní hygienu, proti bolesti zubů a pro zničení bakteriálních infekcí při zánětu dásní nebo po vytržení zubu. Má totiž i adstringentní neboli svíravý či stahující účinek. Můžete rozkousat 1 až 2 hřebíčky, co nejdéle je ponechat v ústech a pak vyplivnout. Hřebíček navíc uvolňuje křeče, utiší bolest a dokonce podporuje pocení. Podporuje dobré trávení i chuť k jídlu.

Co obsahuje hřebíček

Hřebíčkovec vonný neboli Caryophyllus aromaticus obsahuje beta-sitosterol, kyselinu ellagovou, flavonoidy, třísloviny, salicyláty, terpeny caryophyllen, furfural a vanilin. Specifickou vůni mu dodává 20 % hřebíčkových silic. Hlavními složkami je eugenol, acetoeugenol a humulen.

Hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej se nesmí užívat nezředěný ani dlouhodobě. Ničí choroboplodné zárodky, pomáhá při zánětech jater virového původu, proti měňavkám neboli amébám i při tuberkulóze. Je součástí mnoha vietnamských a čínských balzámů.

Povzbuzující čaj

Směs si připravte z 10 g hřebíčku, 10 g hrubě sekané skořice, 20 g sušených šípků, 50 g sušených jablečných slupek a špetky mletého muškátového oříšku. Pak vezměte 2 lžíce směsi, přelijte je 250 ml vařící vody a nechte 10 minut louhovat. Čaj je chutný a povzbuzující. Velmi posilující je i nálev z hřebíčku, skořice a šípků.

Čaj na střevní a trávicí potíže

Čaj ze směsi hřebíčku, zeleného čaje a tymiánu smíchaný ve stejném poměru se užívá při těžších střevních infekcích. Tato směs se používá i jako klystýr.

Nálev proti zánětům i vráskám

Nálev z 5 hřebíčků zalitých 250 ml vařící vody se po 10 minutách louhování používá ve formě tonika na vrásky, hlavně kolem očí. Můžete jej inhalovat pro dezinfekci dýchacích cest a průduškových zánětů.

Hřebíčková tinktura

Hřebíčkovou tinkturu si vyrobíme macerací po dobu 14 dnů. Použijeme 20 hřebíčků do 100 ml kvalitního, bílého alkoholu. Pokud jej zředíte na polovinu či třetinu, dá se použít jako ústní voda.

Hřebíčkový éterický olej

Hřebíčkový éterický olej se aplikuje na dásně při parodontóze, zánětech dásní a při bolestech zubů. Stejně se dá používat i výše uvedená tinktura.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments