Jaké potraviny jsou pro vaše zuby nejzdravější?

Správně čištění je samozřejmě to nejdůležitější, co můžete pro jejich zdraví udělat. Bez správně zvoleného zubního kartáčku a zubní nitě se jednoduše neobejdete. Zdraví zubů můžete však zlepšit i potravinami. Mezi tyto potraviny určitě nepatří sladké a příliš tvrdé potraviny. Sladkosti jsou tím nejhorším, co můžete vložit do úst, pokud chcete mít zdravé zuby. Sladké totiž přímo podporuje zubní kaz. Pak jsou také agresivní potraviny, jako je například červené víno. To kazí barvu zubů, fresh džus naopak poškozuje zubní sklovinu.

Voda

Možná vás to překvapí, ale voda je tím nejvhodnějším nápojem pro zuby. Jako jediná je totiž ničím neohrožuje, jako kyselé nápoje a nápoje, které obsahují kyselinu fosforečnou (většina nápojů typu Cola).

Mrkev

Mrkev je plná vlákniny. Konzumace mrkve zvyšuje obsah slin v ústech. Snižuje se tak riziko ústních infekcí. Pozor, myslíme syrovou mrkev, vařená už tak prospěšná není. mrkev je také skvělým zdroje vitamínu A.

Sýr

Konzumace sýru zvyšuje hladinu PH, tak snižuje riziko vzniku zubního kazu. Podle odborníků je nejlepší sýr Čedar, neboť je zásaditý. Sýr je navíc skvělým zdrojem vápníku, bez kterého se zuby neobejdou.

Žvýkačka bez cukru

Žvýkačky jsou pro zuby také prospěšné, ale musejí být bez cukru. Cukr, jak každý ví, způsobuje zubní kaz. Co se blomb týče, při žvýkání podle odborníků nebezpečí nehrozí.

Mléko

Mléko není mezi dospělými příliš populární, najdou se však skupiny lidí, které jej mají rády, ostatně jako děti. Pokud se totiž mléka napijí třeba poté, co snědly nějaký bonbon, nápoj plný bílkovin pomůže neutralizovat vznikajivší kyseliny. Vápník poté posiluje zubní sklovinu a chrání samotné dásně.

Jablka

Kyselé ovoce zubům neprozpívá, jablka jsou však opakem. Jablka obsahují cukr, ale i vápník a vlákninu. Struktura jablka navíc hezky masíruje dásně a jeho žvýkaní odstraňuje povrchové nečistoty v ústech.

Zelený a černý čaj

Pravidelné pití čajů může ovlivnit barvu zubů, jinak jim však ale prozpívá. jsou v nich totiž sloučeniny polyfenoly, které pomáhají zpomalovat růst bakterií.  Tohle potvrzují i různé studie tvrdící, že lidé vyplachující si ústa zeleným a černým čajem, měli v ústech méně plaku.

Zázvor

Zázvor pomáhá hned na několika úrovních. Ne jen, že pomáhá osvěžit dech, ale také disponuje antibakteriálními účinky. takže bojuje proti bakteriím, kterým se daří hlavně při konzumaci sladkého.

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments