V létě hledáme nejrůznější způsoby, jak se osvěžit. Nejčastěji volíme zmrzlinu či nějaký osvěžující nápoj. Malinovka je pro mnohé volbou číslo jedna, když jsou někde na výletě.
Problémem malinové limonády je fakt, že mnoho prodávaných, včetně točených, má s malinami společnou snad pouze barvu. Uznejte sami, že vychlazená směs umělých sladidel, konzervantů a barviv asi není to nejlepší osvěžení.
To ovšem není žádný problém. Nemusíte zkoumat složení na obalech a vyptávat se stánkařů. Domácí malinovku zvládne udělat každý. Výbornou a poctivou!
Ingredience:
- 1 hrnek malin
- 100 lístků maliníku
- 1 kg cukru
- 2 lžíce kyseliny citronové
- 1 litr vody
Postup:
Do hrnce nalijeme vodu, do které namočíme lístky a přidáme maliny. Zahřejme k varu a poté necháme povařit 30 minut. Přimícháme cukr, zamícháme a necháme vařit ještě 10 minut. Poté přidáme kyselinu citronovou a opět 10 minut povaříme.
Hotovou směs necháme vychladnout a scedíme (např. přes látku). Přelijeme do lahve a ředíme jako šťávu. Vylepšit lze např. ledem a čerstvými malinami pro efekt.