Alobal je v kuchyni při ruce a je oblíbeným prostředkem, jak zabalit svačinu nebo uchovat potraviny v lednici po delší dobu. Souhlasíte? Pak děláte velkou chybu a možná ohrožujete zdraví rodiny. Jaká pravidla platí pro používání alobalu?
Oblíbený alobal v kuchyni
Když si představíme typickou českou svačinku na cesty, tak vidíme tlustý, mastný řízek mezi dvěma chleby a k němu několik nakládaných okurek. A do čeho takovou svačinku zabalíme? No ano, do alobalu! Lesklý a šustivý obal je oblíbený pro balení nejrůznějších potravin.
Oproti potravinářské fólii se s alobalem mnohem lépe manipuluje a je pevnější. Kdybychom namísto alobalu použili papírový sáček, budeme mít otisky mastnoty všude po zavazadle. Plastovou krabičku zase musíme dovézt zpět.
Králem obalů je alobal. Pozor však na některé potraviny, ty do alobalu nepatří.
Co nesmíme zabalit do alobalu
Při zabalení potravin do alobalové fólie hrozí vyšší expozice hliníkem. Ten se dostává na konzumovanou potravinu a následně do našeho organizmu. Riziko se objevuje při vysokých teplotách nebo při dlouhodobém kontaktu potraviny s fólií. Nikdy neuchovávejte potraviny v hliníkové fólii déle než 10 hodin.
Do alobalu nikdy nesmíte zabalit výrazně kyselé nebo výrazně slané potraviny.
Bezpečné používání alobalu
- Nebalte rozkrájené ovoce a zeleninu.
- Jakákoliv potravina by neměla být v alobalu déle než 4 hodiny.
- Nebalte samostatně plátkový sýr, uvnitř pečiva mu nebezpečí nehrozí.
- Nebalte kyselé a slané potraviny.
- Do alobalu nepatří potraviny po uvaření, zabalte je až vychladnou.
- Solenou šunku nebalte samostatně, svačinu v podobě šunky uvnitř pečiva zabalit můžete.
- Alobal nepoužívejte pro pečení a grilování při teplotách vyšších než 220 °C.
Jak je zřejmé, pro zabalení svačiny jsou nejlepším pomocníkem plastové krabičky nebo povoskované ubrousky.
Foto: Shutterstock