Jestli patříte mezi milovníky bramborové kaše, máme pro vás tip, jak si ji doma ozvláštnit a udělat si ji tak dobrou jako z luxusní restaurace. Stačí jedna tajná ingredience a z celkem běžné přílohy se stane dokonalý chuťový zážitek.
Vybírejte dobře, jaké brambory zvolíte
Ne všechny brambory jsou vhodné k vaření kaše. Vybírejte proto varný typ C. Pokud máte mladé brambory nebo třeba ty z vlastní zahrádky, klidně je můžete jen omýt a uvařit ve slupce.
Poté brambory rozmixujte. Není žádný návod na to, zda úplně dohladka nebo v ní máte nechat kousky brambor – každý to má rád trochu jinak a často záleží, jak jste si na to zvykli v dětství. Klasická kaše se však obvykle mixuje zcela dohladka.
Krémová bramborová kaše
Aby byla kaše kompaktní, přidává se do ní mléko a aby byla krémová a jemná, to zaručí pár kousků kvalitního másla. Mléko přidávejte teplé a postupně, abyste viděli, jak moc kaše řídne. Máslo poté přidejte na samotný závěr. Pak ještě dochuťte a můžete podávat! Skvělé je přidat do bramborové kaše špetku muškátového oříšku, udělá to s ní úplné zázraky.
Tajná ingredience: strouhaný sýr
Svou bramborovou kaši povznesete na úplně novou úroveň, když do ní přidáte hrst nebo dvě strouhaného sýra. Ideální je na to parmezán, postupně však můžete zkoušet i jiné, třeba chuťově výraznější sýry. Pokud to máte v plánu, dejte si však pozor na to, abyste základ kaše příliš neosolili – po přidání sýru by totiž mohla být přesolená.
Díky sýru bude kaše ještě krémovější, zároveň lépe spojená a získá speciální chuť jako z té nejlepší restaurace.
Vyzkoušejte brambory doplnit i jinou zeleninou
Pro ozvláštnění chuti a také větší přísun vitamínů můžete vyzkoušet vyrobit kaši ze dvou různých druhů zeleniny – třeba k bramborám přidat batáty nebo dýni. Získáte tak méně obvyklou přílohu, která zase vylepší váš jídelníček.
Foto: Shutterstock
No, není to nic nového. Nepotřebuji k tomu Američany. Mimo uvedeného je v bramborové kaši výborný i celer a zelená petrželka na ozdobení. Naučil mě to už můj děda, a že to je hodně roků.