Chcete ozdobit dort nebo slavnostní muffiny, ale nemáte po ruce ztužovač šlehačky? Jak si vlastně lidi poradili, když se ještě nedal koupit v supermarketu? V následujícím článku najdete způsob, jak to jde i bez něj.
Správný výběr šlehačky
Nejdůležitější je správný výběr smetany. Šlehačku, která drží tvar sama od sebe, nejlépe připravíte z vysokoprocentní smetany, tzn. minimálně 33%. Smetana musí být před šleháním pořádně vychlazená. Šlehejte do pevnější konzistence tak, aby vám mixér ve smetaně výrazně řádkoval a na metličkách musí po vyšlehání smetana držet pevný tvar, tzv. pevné špičky, ne měkké.
Bílek nebo citronová šťáva
Dvě ingredience, vaječný bílek a citronová šťáva, umí podpořit pevnost šlehačky. Pár kapek citronové šťávy přidáváte postupně během šlehání, zatímco vyšlehaný bílek zamícháte do šlehačky již hotové. Dejte řádně vychladit předtím, než budete zdobit.
Želatina
Želatina vytvoří šlehačku, která se ani nehne a se kterou vám zaručeně půjdou vytvořit jakékoli tvary, např. pusinky, srdíčka apod. Na trhu se dá najít několik druhů želatin. Můžete koupit želatinu v plátech anebo v prášku. Nejdříve ji dejte do hrnce s vodou a přiveďte k mírnému varu. Až nabobtná, přimíchejte lžíci, dvě, smetany, a pomalu zamíchejte. Nakonec ji přidejte celou a vyšlehejte.
Pařížská šlehačka
Pařížská smetana obsahuje kakao a cukr, proto je její struktura o něco hutnější a pevnější. Vytvoříte ji tak, že v hrnci smícháte kelímek smetany, cca 300 g moučkového cukru a 100 g holandského kakaa. Čím lepší kakao koupíte, tím tužší bude smetana. Mírně zahřejete a necháte ztuhnout do druhého dne.
Pokud se vám třeba rozbila váha, dejte do hrnce kelímek smetany a tabulku oblíbené čokolády. Může být i bílá. Opatrně rozpusťte a nechejte v lednici vychladit, rovněž do druhého dne. Druhý den vyšleháte a můžete zdobit.
Foto: Shutterstock