Hliníková fólie neboli alobal je nedílnou součástí každé domácnosti a je tomu tak dobře. Její využití je totiž různorodé, což je dáno jednoduchou manipulací a univerzálností. Hospodyňka může alobalem například čistit pánve, brousit nože, pomoci si při žehlení či vyleštit stříbro.
Alobal propouští vzduch a jídlo se kazí
Nejčastěji je však alobal využíván při manipulaci s potravinami. Oblíbený je třeba na pečení či grilování. V mnoha domácnostech je pak zvykem do alobalu balit zbytky jídla, které potom zkonzumují další dny, případně je někomu dají. Zdánlivě se k tomu alobal velmi dobře hodí, protože pokryje celý pokrm, se kterým se potom snadno manipuluje. Jakkoliv by se mohlo zdát, že je alobal primárně určen právě na to, není tomu tak. Dokonce je tomu právě naopak.
Alobal není pro balení potravin vhodným materiálem. Důvod je v podstatě jednoduchý. Takto uzavřené jídlo, ať už je alobalem třeba jen přikryté v míse nebo zabalené zcela, podléhá značné oxidaci, protože se k němu stále dostává množství vzduchu. Ten přitom podporuje tvorbu a množení bakterií. Ve skutečnosti si tak zaděláváte na zdravotní problémy. Jídlo v alobalu se totiž rychle kazí.
Při manipulaci s jídlem buďte opatrní
Mnozí v tomto ohledu zaměňují alobal za kuchyňskou fólii. Ta je k balení a překrývání potravin vhodnější, protože k nim lépe přilne a pokrm utěsní tak, že k němu příliš mnoho vzduchu nemůže. Vaše jídlo je tak chráněno před přílišnou oxidací, ale také před pachy v lednici.
Všeobecně platí, že při manipulaci s jídlem byste měli být opatrní. V jídle mají tendenci se tvořit bakterie, z nichž většina je neškodných, ale řada může nepříjemně poškodit zdraví, a to zejména v případě, že je konzumujete pravidelně.
Při pokojové teplotě by tak například jídlo nemělo chladnout déle než dvě hodiny, protože pak se začnou tvořit bakterie. To platí zejména pro potraviny, které obsahují mléko nebo maso.
Pakliže uvaříte více jídla, než jste schopni zrovna sníst, nenechávejte ho venku, ale obalte ho v potravinářské fólii a uložte do lednice. Tak vydrží co nejdéle čerstvé.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tips and Tricks