Bazalka z obchodu většině lidí nevydrží. Můžete ji ale zachránit

Zkusili jste si koupit bazalku v květináči v supermarketu a ona vám nevydržela déle než týden? To není nic neobvyklého – stává se to často a rozhodně nejste první. Bazalka je totiž poměrně háklivá rostlinka a bude prospívat jen ve vyhovujících podmínkách, které jí bohužel v obchodech nikdo nedá. A zákazníci si tak domů odnášejí už oslabenou rostlinu. Přesto se však dá zachránit – jak na to?

Světlo, teplo, vláha

Tohle je svatá trojice, kterou musíte dodržovat, pokud chcete bazalku ze supermarketu uzdravit a udržet si ji doma živou a v pořádku.

Bazalka přirozeně roste spíše v jižních krajích, proto potřebuje hodně světla a tepla. Má však jemné listy, takže ji zase nemůžete vystavovat na přímém slunci, protože by je poškodilo. V létě je vhodné ji udržovat venku na světlém místě, ale mimo přímý dosah slunečních paprsků.

Důležitým faktorem je také vláha – bazalka jí potřebuje poměrně hodně. Vlastně by měla být pořád ve vlhké půdě, nicméně nesmí být zase příliš přemokřená, protože potom trpí na plísně. Vhodné je bazalku mírně zalít každé ráno a v průběhu den občas pokropit listy rozprašovačem.

Bazalku přesaďte

Jestli chcete zvýšit šance na to, že se bude bazalce z obchodu u vás doma dobře dařit, tak ji co nejdříve přesaďte. Často je umístěna v příliš malých a nevyhovujících květináčcích. Takže je vhodné rostlinu přesadit do většího. Pozor na to, abyste nepoškodili jemné kořínky.

Když budete bazalku sklízet, trhejte jednotlivé lístky spíše svrchu, aby se bazalka mohla dál rozrůstat.

Foto: Shutterstock

Kde v kuchyni bazalku použít?

Nejčastěji bazalku asi používáme při přípravě italských receptů. Caprese si bez bazalky vůbec nelze představit. Stejně tak se bazalka často používá do těstovinových receptů – ať už v čerstvém stavu nebo jako pesto. Dát ji můžeme dokonce i na pizzu.

Máme pro vás ale zajímavý tip: zkuste přidat bazalku do dezertů. Vynikající bude v kombinaci s mascarpone a čerstvým ovocem, ale velmi zajímavou chuťovou kombinaci vytváří i s čokoládou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Getbusygardening, Creeklinehouse

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments