Blesková jíška bez másla, jak ji dělají Američané. Jinak už ji dělat nebudete

V české kuchyni se často připravují omáčky, které na rozdíl od většiny světových kuchyní zahušťování vysloveně vyžadují. A možností se nabízí opravdu hodně. Můžete připravit bešamel, suchou jíšku, tmavou, světlou, nebo třeba záklechtku – Ameriku. Je nejjednodušší, nejrychlejší na přípravu a zahustíte s ní jakoukoliv omáčku.

Stačí jen mouka s vodou

Na tuto jíšku nic nepotřebujete. Stačí jen mouka, která se rozmíchá ve vlažné vodě. Ačkoliv to podle odborníku nepatří mezi nejzdravější způsoby zahušťování omáček, pro svou jednoduchost a úsporu času je tento způsob velmi oblíbený. V každém případě musíte při zahušťování moukou pokrm dlouho vařit, aby v něm nebyla mouka cítit.

Zátřepka

Velmi podobná záklechtce je i zátřepka. Používá se k zahuštění smetanových omáček. Ve smetaně nebo v mléku rozmícháte hladkou mouku, a vmícháte ji do pokrmu. Mohou se tvořit hrudky, proto je nutné ji důkladně rozmíchat. Nejméně 20 minut byste měli po zahuštění omáčku povařit.

Můžete zahušťovat i zdravě

U polévek je to snadné. Můžete připravovat krémové zeleninové polévky, které se zahustí sami. Pokud chcete polévku hustší, stačí přidat brambory. Buď vařené, nebo syrové nastrouhané. Brambory se hodí třeba i na zahuštění guláše. I když guláš můžete přirozeně zahustit cibulí – stačí ji přidat stejné množství jako masa, a jakmile se rozvaří, guláš se zahustí přirozeně sám.

Foto: Shutterstock

Klasická jíška

Můžeme si připravit světlou nebo tmavou, podle barvy omáčky. Je časově náročnější než záklechtka. Na pánvi rozehřejte máslo, na něj nasypete mouku a za stálého míchání zahříváte. U tmavé jíšky je příprava téměř stejná. Jediný rozdíl je v tom, že ji mícháte až do zhnědnutí. A místo másla do ní můžete použít například olej nebo sádlo. Světlu jíšku nejčastěji využijete koprové nebo svíčkové omáčky, tmavá se hodí do guláše a tmavších omáček.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Azzihad
Azzihad
2 let

Takzvaná “amerika” je oproti klasické jíšce o dost hůře stravitelná a spoustu rádoby kuchařů si tímto zahuštěním usnadňují práci. Já však tuto metodu neuznávám a v české kuchyni volím raději poctivost a péči všem připravovaným pokrmům.

Zdeňka
Zdeňka
1 rok
Reply to  Azzihad

LP o podívejte se do našich kuchaře k. a nemusíte do Ameriky

Last edited 1 rok by Zdeňka