V české kuchyni se často připravují omáčky, které na rozdíl od většiny světových kuchyní zahušťování vysloveně vyžadují. A možností se nabízí opravdu hodně. Můžete připravit bešamel, suchou jíšku, tmavou, světlou, nebo třeba záklechtku – Ameriku. Je nejjednodušší, nejrychlejší na přípravu a zahustíte s ní jakoukoliv omáčku.
Stačí jen mouka s vodou
Na tuto jíšku nic nepotřebujete. Stačí jen mouka, která se rozmíchá ve vlažné vodě. Ačkoliv to podle odborníku nepatří mezi nejzdravější způsoby zahušťování omáček, pro svou jednoduchost a úsporu času je tento způsob velmi oblíbený. V každém případě musíte při zahušťování moukou pokrm dlouho vařit, aby v něm nebyla mouka cítit.
Zátřepka
Velmi podobná záklechtce je i zátřepka. Používá se k zahuštění smetanových omáček. Ve smetaně nebo v mléku rozmícháte hladkou mouku, a vmícháte ji do pokrmu. Mohou se tvořit hrudky, proto je nutné ji důkladně rozmíchat. Nejméně 20 minut byste měli po zahuštění omáčku povařit.
Můžete zahušťovat i zdravě
U polévek je to snadné. Můžete připravovat krémové zeleninové polévky, které se zahustí sami. Pokud chcete polévku hustší, stačí přidat brambory. Buď vařené, nebo syrové nastrouhané. Brambory se hodí třeba i na zahuštění guláše. I když guláš můžete přirozeně zahustit cibulí – stačí ji přidat stejné množství jako masa, a jakmile se rozvaří, guláš se zahustí přirozeně sám.
Klasická jíška
Můžeme si připravit světlou nebo tmavou, podle barvy omáčky. Je časově náročnější než záklechtka. Na pánvi rozehřejte máslo, na něj nasypete mouku a za stálého míchání zahříváte. U tmavé jíšky je příprava téměř stejná. Jediný rozdíl je v tom, že ji mícháte až do zhnědnutí. A místo másla do ní můžete použít například olej nebo sádlo. Světlu jíšku nejčastěji využijete koprové nebo svíčkové omáčky, tmavá se hodí do guláše a tmavších omáček.
Foto: Shutterstock
Takzvaná “amerika” je oproti klasické jíšce o dost hůře stravitelná a spoustu rádoby kuchařů si tímto zahuštěním usnadňují práci. Já však tuto metodu neuznávám a v české kuchyni volím raději poctivost a péči všem připravovaným pokrmům.
LP o podívejte se do našich kuchaře k. a nemusíte do Ameriky