Oslavy narozenin, Silvestr, velikonoční svátky nebo jen návštěva přátel. To vše jsou příležitosti, při kterých vám přijde vhod recept na dobrou pomazánku. Hodí se jako základ na obložené chlebíčky, na chuťovky nebo jako lehká večeře.
Česky nečeské chlebíčky
O to, zda jsou chlebíčky český vynález vedeme spory s Francouzi, kdy se podobné pohoštění začalo nabízet nejen v Praze, ale i v Paříži v menší podobě, na obložené bagetě. Základem chlebíčku je jistě dobrá pomazánka, pokud se nechcete uchýlit k natření chlebíčku pochoutkovým salátem, který má příliš výraznou chuť.
Jemná škvarková pomazánka
Na jemnou škvarkovou pomazánku budete potřebovat rozemlet 200 g škvarků. Chuť si vyzkoušejte, škvarků může být i méně. Přidáte vejce natvrdo nakrájené na drobné kousky a na drobné kousky nakrájíte i jednu cibulku a jednu kyselou okurku. Okurka může být i nastrouhaná je jemném struhadle. Vše ochutíte majonézou, hořčicí, solí a pepřem.
Zeleninová pomazánka z pečeného celeru
Připravte si očištěný celer a mrkev, nastrouhejte je na hrubém struhadle. Směs pokapejte olivovým olejem a dejte na pečící papír. Pečte asi 20 minut. Upečenou směs smíchejte se 300 g taveného sýru, přidejte 2 jarní cibule nakrájené na drobné kousky. Vše smíchejte se strouhaným jablkem. Dochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou. Pro výraznější chuť můžete přidat hrst sekané pažitky.
Sardinková pomazánka na chuťovky
Sardinková pomazánka má výraznou chuť, proto se hodí spíše na jednohubky, ozdobená olivou nebo kyselou okurkou. Jednu plechovku sardinek smíchejte s polovinou změklého másla. Přidejte cibuli a vejce natvrdo, nakrájené na drobné kousky. Do pomazánky můžete přidat i strouhanou nakládanou okurku. Vše ochutíte citrónovou šťávou, solí, worcesterem.
U obložených chlebíčků nezapomínejte na čerstvou zeleninu. Právě zelenina dodává chlebíčkům svěží chuť.
Foto: Shutterstock