Možná, že jste ještě nikdy nezkoušeli připravit pravý, nefalšovaný, domácí houskový knedlík. Nepovažujete se za takového kuchařského profesionála, proto raději knedlík koupíte v supermarketu. To se může změnit. Vyrobit houskový knedlík totiž není zdaleka taková věda, jak si myslíte. Vyzkoušejte recept, který levou zadní zvládne i úplný začátečník. Navíc to bude otázka pár minut, protože na rozdíl od přípravy klasického knedlíku, který potřebuje kynout, tento bleskový bude hotový za chviličku.
Recept na bleskový knedlík
K přípravě knedlíku nám stačí pár základních ingrediencí.
- 3 staré (včerejší) housky
- 400 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 1 vejce
- půl lžičky soli
- půl balíčku kypřícího prášku do pečiva
Housky nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, sůl, vodu a rozšlehané vejce. Těsto vařečkou zpracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Z těsta vytvarujeme dvě menší šišky (nebo jednu větší) a vložíme do osolené vroucí vody. Použijeme dostatečně velký hrnec, knedlík nabyde. Zvolna vaříme cca 20 minut. Jakmile je knedlík hotov, vyndáme ho, a ještě horký nakrájíme.
Jak krájet knedlík?
Domácí, čerstvě uvařený knedlík nožem nenakrájíte. Buď si můžete pořídit kráječ na knedlíky, anebo si vystačíte s obyčejnou, pevnou nití. Tu podvléknete pod knedlík, nahoře překřížíte a zatáhnete. Plátek knedlíku se vám ukrojí, nit se vysvobodí a vy můžete pokračovat dál.
Historie knedlíku
Knedlík do české a celé středoevropské kuchyně patří. Zajímá vás, odkud se vzal? Slovo knedlík ve středověku označovalo kuličky či šišky masa smažené na sádle. V 17. století se pak jako základ začala užívat mouka, následně i brambory. Na počátku 19. století knedlíky nebyly přílohou, ale hlavním jídlem. Jako příloha se prosadily později. Dnes si bez nich nedokážeme představit hlavně guláš a tradiční vepřo knedlo zelo.
Foto: Shutterstock