Bleskový způsob, kterým oddělíte žloutek od bílku. Nová metoda je doslova hitem internetu

Občas, hlavně kvůli pečení, potřebujeme oddělit žloutek od bílku. Třeba abychom mohli ušlehat tuhý sníh.

Metoda přelévání

Nejpoužívanějším způsobem je rozklepnutí skořápky o nějaký tvrdý podklad a přelévání žloutku z jedné její půlky do druhé. Po několikerém opakování se nám pravděpodobně povede mít samotný žloutek v jedné ze skořápek a bílek v misce vedle.

Tato metoda ale není úplně spolehlivá, protože ne vždy se nám povede klepnout skořápku uprostřed. A zůstane-li nám v jedné ruce skoro celá a ve druhé jen její špička, s přeléváním moc parády nenaděláme. Také se při opakovaném přelévání může žloutek o ostrou hranu propíchnout a smíchat s bílkem. Což se při snaze o vyšlehání tuhého sněhu může ukázat jako problém.

Naštěstí existuje několik dalších způsobů této činnosti a většina z nich je mnohem spolehlivějších.

Trychtýř nebo PET lahev

Asi každý z nás má v kuchyňské lince nálevku neboli trychtýř. Takovou tu nádobu ve tvaru kužele na stopce a beze dna. Právě do ní když rozklepnete vajíčko a zakroužíte, bílek proteče stopkou dolů a žloutek zůstane uvězněný nahoře v kuželi. Je to rychlé a jednoduché.

Dalším způsobem je vysátí žloutku PETkou. Jednoduše rozklepnete vejce do misky, vezmete odšroubovanou PET lahev, lehce ji zmáčknete, abyste vytvořili podtlak, a přiložíte hrdlem ke žloutku. Když povolíte sevření, žloutek se nasákne do lahve a bílek zůstane v misce.

Opětovným sevřením lahve ho ale bez problémů vytlačíte ven k dalšímu zpracování. Tímto způsobem můžete do lahve nasát i několik žloutků za sebou.  

Zkuste děrovanou lžíci

Vajíčko můžete rozklepnout i do děrované naběračky, lžíce nebo vařečky, kterou jinak vytahujete z omáček nebo polévek pevné části. Otvory jsou dostatečně velké pro protečení bílku, ale příliš malé pro žloutek.

Vyfoukejte ho ven

O něco složitější je práce s jehlou. Do vajíčka uděláte na protilehlých vrcholcích dírky, otočíte ho dnem vzhůru a necháte bílek vytéct ven. Pomoci si můžete i foukáním do horní dírky, které celý tento proces urychlí. Metoda to asi není nejrychlejší, ale může být poměrně zábavná.

Nejčastější metody dělení si můžete prohlédnout v přiloženém videu    

youtube

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments