Bojíte se rakoviny? Upravte svůj jídelníček

Zvýšený výskyt rakovinových onemocnění nemá na svědomí jen genetika. Predispozice, které jsme zdědili po předcích se ke slovu dostávají ve chvíli, kdy se dlouhodobě stravujeme nezdravě, neodpustíme si kouření a větší množství alkoholu. Které potraviny nám mohou pomoci v boji proti zákeřné a nebezpečné rakovině?

Pravidlo jedna: omezit živočišné produkty

Lidem, kteří mají v rodinné anamnéze nádorové onemocnění se doporučuje omezení živočišných produktů. V jídelníčku by mělo být minimum červeného masa a mlékárenských produktů, jako tučných sýrů a plnotučného mléka. Ty by měly být nahrazeny mořskými plody, jogurty s acidofilní kulturou a drůbežím masem. Absolutní stopka platí pro uzeniny a solená masa, zelenou mají naopak ryby, především mořské. Výborné jsou makrely, které obsahují velké množství omega-3 nebo úhoři, kvůli vysokému obsahu vitamínu D.

Pravidlo dvě: tučná jídla a alkohol

Mezi nápoji by měl kralovat zelený čaj, je možné i omezené pití kávy. Ne říkejte tvrdému alkoholu, můžete si však dopřát červené i bílé víno. Pro přípravu pokrmů přestaňte používat sádlo a máslo, nahraďte jej olivovým nebo lněným olejem. Na celozrnné pečivo nepatří ani žádný margarín. Vařte častěji zeleninové pokrmy, přidávejte brokolici, rajčata, mrkev, červenou řepu a cibuli. Skvělým bojovníkem proti nejrůznějším neduhům je i česnek. Ke každému jídlu by měl být přílohový zeleninový salát.

Pravidlo tři: zdravé mlsání

Místo sladkostí si dopřávejte velké množství ovoce. Sáhněte po jahodách, malinách, borůvkách, kiwi, melounu nebo pomeranči. Účinné látky obsahují i červené hrozny. Na svačinky si s sebou berte hrst oříšků. Ořechy mají velké množství látek, které působí proti rakovině. Sáhněte po para oříšcích, vlašských ořechách nebo mandlích. Dokonce se vůbec nemusíte obávat hořké čokolády, klidně si ji dopřejte.

Pravidlo čtyři: jídla z luštěnin

Kolikrát za týden máte jídlo z luštěnin? Kdy naposledy jste měli fazolky, hrách nebo cizrnu? Rychle to napravte. Černé a modré fazole by se na našem talíři měly pravidelně objevovat, stejně jako cizrna, čočka nebo hrách.

Pamatujte, že u štíhlých lidí je mnohem menší pravděpodobnost, že rakovinou onemocní!

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments